BM'den korkutan 'açlık' uyarısı: Ölümler artacak

BM'den korkutan 'açlık' uyarısı: Ölümler artacak

Birleşmiş Milletler'in iki ajansı, savaşın patlak verdiği Sudan'da ve insan ve mal hareketliliğinin kısıtlı olduğu Haiti, Burkina Faso ve Mali'de açlık nedeniyle ölümlerin artacağı uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda Programı ve Tarım ve Gıda Örgütü tarafından yayınlanan bir rapora göre, Sudan'da savaş ve Haiti, Burkina Faso ve Mali'de sınırlı insan ve mal hareketleri gibi nedenlerle acil açlık uyarısı yaptı.

Bu dört ülke, Afganistan, Nijerya, Somali, Güney Sudan ve Yemen ile birlikte en yüksek açlık seviyelerinde yer alıyor. Bu ülkelerde, açlıkla karşı karşıya olan veya gelecekte açlık riskiyle karşı karşıya kalması beklenen insanların, felaket durumuna doğru kayma riski yüksek.

Dünya Gıda Programı ve Tarım ve Gıda Örgütü'nün raporu, hayatları kurtarmak ve istihdamı sağlamak için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Raporda, en yüksek düzeyde endişe uyandıran dokuz ülkenin ötesinde, 22 ülkenin "acil durumda" olduğu ve akut gıda güvensizliği riski taşıdığı belirtiliyor.

'KÜRESEL GIDA GÜVENLİĞİNİ BUGÜNKÜ YÖNTEMLERLE SAĞLAMAK MÜMKÜN DEĞİL'

Tarım ve Gıda Örgütü Genel Direktörü Qu Dongyu, "Küresel gıda güvenliğini herkesi kapsayacak bir şekilde sağlamak için bugünün risk ortamında olağan işleyiş yollarına başvurmak artık bir seçenek değil" dedi.

Qu Dongyu, tarım sektöründe acil eylem çağrısında bulunarak, "İnsanları açlığın eşiğinden geri çekmek, hayatlarını yeniden inşa etmelerine yardımcı olmak ve gıda güvensizliklerinin temel nedenlerini ele almak adına uzun vadeli çözümler sunmak için derhal harekete geçilmesi gerektiğini" söyledi.

BM raporunda, açlığın artışına neden olarak gösterilen Sudan'daki çatışmanın olası yansımalarına, yoksul ülkelerde derinleşen ekonomik krizlerine ve 2023 ortasında beklenen El Nino iklim olayına dikkat çekildi.

SUDAN'DA 2,5 MİLYON KİŞİ AÇLIKLA KARŞI KARŞIYA

Sudan'dan 1 milyon kişinin kaçacağını tahmin eden BM, Port Sudan üzerinden tedarik yollarının güvenlik sorunları nedeniyle kesintiye uğramasıyla birlikte ülkede ekstra 2,5 milyon kişinin önümüzdeki aylarda gıda sorunuyla karşı karşıya kalacağı konusunda uyarıda bulundu.

WFP İcra Direktörü Cindy McCain, "Eğer iklim değişikliğine uyum sağlamak ve sonunda kıtlığı önlemek için net bir eylemde bulunulmazsa, sonuçlarının 'felaket' olacağını" söyledi. McCain, "Dünya genelinde daha fazla insan daha fazla yerde açlık çekiyor ve karşılaştıkları açlık durumu hiç olmadığı kadar fazla" diye ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN