BM'den Pekin'e 'Uygur Türkleri' çağrısı: 'Zorla çalıştırmaya son verin'

BM'den Pekin'e 'Uygur Türkleri' çağrısı: 'Zorla çalıştırmaya son verin'

Birleşmiş Milletler komitesi, Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerinin durumu ve zorla çalıştırmasına ilişkin endişelerini dile getirerek, Pekin'e çağrı yaptı.

Çin'in Doğu Türkistan'daki Uygur Türkleri üzerinde uyguladığı insanlık dışı politikalar, zulmü gün geçtikçe daha da net bir şekilde ortaya çıkarıyor. Çin'in ısrarla reddettiği fakat birçok ülkenin soykırım olarak tanıdığı ve kınadığı politikalar bu kez de Birleşmiş Milletler'in (BM) gündemindeydi. BM Ekonomik,sosyal ve kültürel komisyon Çin raporunu tamamlayarak Çin'e Uygur Türkleri için çağrı yaptı. Raporda, Çin'in Doğu Türkistan'dakiyaklaşık 10 milyon olan Uygur Türklerine yönelik muamelesinin insanlığa karşı suç teşkil edebileceği belirtildi.

18 kişilik BM komitesi, Uygurlar da dahil olmak üzere etnik azınlıklara karşı "zorla çalıştırma da dahil olmak üzere çok sayıda zorlayıcı önlem belirtisi" konusundaki endişelerini dile getirdi.

Raporda Pekin'e "Tüm zorla çalıştırma sistemlerini ortadan kaldırın ve buna tabi olan tüm bireyleri serbest bırakın" çağrısı yapıldı.

Çin, tavsiyeleri dikkatle inceleyeceğini ve "Çin'in ulusal gerçeklerine uyan" her türlü uygulamaya açık olduğunu söyleyerek rapora 11 sayfalık bir yanıt sundu. Ancak, Uygur Türklerine ilişkin yapılan çağrıları yanıt vermeyen Çin, "gerçek dışı" olarak nitelendirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN