Böyle fetvanın kitapta yeri var mı

Böyle fetvanın kitapta yeri var mı

Doğu Türkistan’daki organize vahşeti örtbas eden Pekin’in ‘kurgulanmış gezilerine’ bu kez 14 Müslüman ülkeden İslam alimleri katıldı. Zulüm belgelerle, acı itiraflarla ortadayken din adamlarının çizilen pembe tabloyu sorgusuz kabul edip Çin propagandasına alet olması tepki çekti. ‘İslam aliminin hali buysa İslam aleminin vay haline’ yorumları yapıldı.

İSMAİL CÖMERT

Çin, Türkistan’da Uygurlara uyguladığı sistematik zulmünü örtmek için her yola başvuruyor. Delillere rağmen gerçekleri inkar eden Pekin, bu kez de aralarında BAE ve Mısır’ın da olduğu 14 ülkeden 30 Müslüman alime bölgeyi gezdirdi. Ziyaretleri sonrası alimlerin “Burada tüm Müslümanlara Çinli olarak bakıyoruz. Çin’in Türkistan’da terörle mücadelesi takdire şayan” açıklaması tepki çekti.

İSLAM ALİMİNİN HÂLİ BUYSA İSLAM ALEMİNİN VAY HÂLİNE

Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur Türklerine ve diğer azınlıklara sistematik işkence, cinayet ve soykırım uygulayan Çin, dünyanın gözü önünde işlediği suçlarını örtmek için her türlü tiyatroyu oynuyor. Daha önce gazetecileri bölgeye çağırıp belli kişilere görüştüren Pekin bu kez de yaşananlara ses çıkarmadığı için eleştirilen 14 Müslüman ülkeden 30 alimi bölgede gezdirdi. Kendi göstermek istediği fotoğrafı yansıttı.

Dünya Müslüman Topluluklar Konseyi (TWMCC) Başkanı Dr. Ali Rashid el-Nuaimi başkanlığındaki Müslüman lider ve akademisyenler Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ni ziyaret etti. TWMCC liderliğindeki heyet, aralarında Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır, Suriye ve Bahreyn’in de bulunduğu 14 ülkeden oluşuyordu. Tunus, Bosna-Hersek, Kuveyt ve Güney Sudan da Doğu Türkistan’ı ziyaret ederek Çin’in Doğu Türkistan’da devam eden sömürgeleştirme, soykırım ve zulüm kampanyasına destek verdi.

1201krt01a-tum.jpg

ÇİN’İN ÇABASI TUTARLI AMA YETMİYOR

TWMCC Başkanı Dr. Ali Rashid el-Nuaimi, Uygur Türklerini kastederek “Saldırılar sokaklardaki sivillere, dini liderlere yönelik. İdeolojilerini takip etmedikleri için Müslümanları öldürüyorlar. Hiçbir anayasaya saygı duymuyorlar, kendi hukuklarını oluşturmak istiyorlar” dedi ve “Burada tüm Müslümanlara Çinli olarak bakıyoruz. Farklı kimliklerin birbirini tamamladığını anlamalısınız. Farklı kimlikler birbiriyle çelişmez” diye ekledi. Çin yönetimine göre, Sincan bölgesindeki toplama kampları Uygur Türklerinin iş bulmalarına, gelirlerini artırmalarına ve en önemlisi bölgede sosyal istikrarı ve uzun vadeli barışı korumalarına yardımcı oluyor. Sincan’a giden ekipte yer alan Suudi Arabistan’ın eski eğitim bakanı Dr. Abdullah el-Ubeyd “Hükümet şiddeti, aşırılığı ve terörizmi ortadan kaldırmak için büyük ve tutarlı bir çaba sarf ediyor, ancak hala terörü ve şiddeti kışkırtan aşırı fikirler var” dedi.

DUYDUKLARIMIZ KESİNLİKLE ÖNYARGILI

Mısır Devlet Başkanı’nın Danışmanı Dr. Usame Seyyid el-Ezheri “Bunun Çin’in etnik kültürü korumaya büyük önem verdiğini gösterdiğine inanıyorum. Bu kadar çok milliyetin olmadığı başka yerlerde ırksal ayrımlar bulabilirsiniz” dedi.

Bosna Hersek’in eski müftüsü olan Dr. Mustafa Ceric “Çin dışında duyduklarımız kesinlikle önyargılı. Çin’deki Müslüman toplulukların Uygurlardan daha fazla olduğunu söyleyebilirim, Hui ve Moğolistan gibi on kadar Müslüman grup var” dedi.

ŞEYTANLAŞTIRMAYI DESTEKLEMEYİN

Ziyaretin ardından açıklama yayınlayan Washington merkezli Sürgündeki Doğu Türkistan Hükümeti (ETGE), Çin’in Uygurlara karşı yürüttüğü propagandaya destek veren Müslüman ülkeleri kınadı.

ETGE’nin basın açıklamasında, Müslüman ülkeler, Çin’in Doğu Türkistan’a yönelik propagandasını desteklemek yerine Çin’in Uygurlar ve diğer Türk halklarına karşı devam eden soykırımı ile mücadele etmeye çağırıldı. ETGE’nin Dışişleri Bakan Vekili Dr. Aziz Süleyman “Dünya Müslüman Topluluklar Konseyi (TWMCC) heyetinin işgal altındaki Doğu Türkistan ziyaretini ve Çin’in Uygurlar ve diğer Türk halklarına karşı devam eden soykırımı haklı çıkarmak için kullandığı sahte terörle mücadele ve aşırılık söylemine utanmazca desteğini şiddetle kınıyoruz” dedi.

ETGE Başkanı Gulam Osman Yağma “TWMCC’den özür dilemesini ve Çin’in Müslüman çoğunluklu Doğu Türkistan’ın ulusal mücadelesini şeytanlaştırma propagandasını desteklemeyi bırakmasını talep ediyoruz” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN