Bu zalimlere kim dur diyecek

Bu zalimlere kim dur diyecek

Ramazan’da sistematik saldırıların dozunu artıran Tel Aviv, Kadir Gecesi arefesinde Müslümanların ilk kıblesini kana buladı. İsrail polisi, Mescid-i Aksa’da terör estirdi, 200’den fazla kişiyi yaraladı. Uluslararası toplumun sessiz kaldığı zulüm karşısında İslam dünyası da cılız kınama mesajlarıyla yetindi.

Ramazan’ın başından bu yana toplu iftar geleneğine karşı Filistinlileri abluka altına İsrail, silah tehdidiyle Müslümanları göçe zorladı. İşgal altında bulunan Şeyh Cerrah Mahallesi’ndeki bazı evleri boşalttı.

Batı Şeria’da iki kişiyi katleden İsrail güçleri, önceki gece Mescid-i Aksa ve çevresini kana buladı. Ramazan boyunca ‘rutin’ hale gelen zulmün dozunu artıran İsrail’e karşı daha önceki saldırılarda olduğu gibi sadece kınama mesajları yayımlandı. 

FİLİSTİN: İSLAM DÜNYASI ARTIK CİDDİ TAVIR ALMALI 

Ankara, Tel Aviv’i ‘aklı selime davet etti’. ABD ise saldırıya maruz kalan sivilleri taraf kabul ederek hem İsrail hem de Filistin’e “şiddete son verme” çağrısında bulundu.

AB de ‘Harem-i Şerif’te kışkırtıcı eylemlerden kaçınılması ve statükoya saygı duyulması gerektiğini’ belirtti. Müslüman başkentler, zulme karşı kınama mesajlarıyla yetindi. BMGK’da acil toplantı talep eden Filistin, İslam dünyasına “İsrail saldırılarına karşı ciddi tavır alın” çağrısı yaptı.

manset.jpg

Ramazan’da Filistinlilere yönelik baskıyı artıran Tel Aviv, Müslümanların ilk kıblesinde terör estirdi. İsrail polisi, önceki gün iftardan sonra Mescid-i Aksa ve çevresinde plastik mermi ve ses bombalarıyla Filistinlilere saldırdı.

En az 205 kişi yaralandı. Dünyadan cılız tepkiler geldi, İslam başkentleri her saldırıda olduğu gibi kınama mesajları yayımladı. Filistin ise İslam alemine “Ciddi tavır alın” çağrısı yaptı. 

Doğu Kudüs’teki Müslümanların Ramazan geleneği olan oruçlarını eski kentin Şam Kapısı’nın merdivenlerinde açmalarının engellenmesiyle başlayan gerilim iki hafta süren müdahaleler sonrasında bitmişti. Toplu iftarın yapıldığı alan kullanıma açılmıştı.

Ancak bu kez İsrail askerleri Batı Şeria’da polis gücüne ait bir üsse ateş açılmasının ardından iki Filistinliyi öldürdü. Çatışmalar İsrail’in Doğu Kudüs’teki Şeyh Cerrah Mahallesi’nden çok sayıda Filistinlinin çıkarılması tehdidinde bulunmasının ardından yeniden başladı. BM İsrail’den Filistinli aileleri zorla evlerinden çıkarmaya son vermeye çağırarak bu durumun uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti. Bölgedeki gerilim had safhadayken İsrail polisi, Müslümanların ilk kıblesini savaş alanına çevirdi.

Filistin Kızılayı’ndan yapılan açıklamada, Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Harem-üş Şerif’te yaşanan olaylarda 205 Filistinli yaralandı. Mescid-i Aksa Vakfı Müdürü Şeyh Ömer Kisvani, Harem-üş Şerif’te yaşanan olayların durdurulması için İsrail polisinden avlulardan çekilme çağrısı yaptı. İsrail polisi ise “düzeni sağlamak üzere güç kullandıklarını” ileri sürerek, Filistinlilerin ibadet sonrası “eylem yaptığını” savundu.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail güçleri, Mescid-i Aksa’dan dönen Filistinlilerin kimliklerini inceledikten sonra onlarcasını gözaltına aldı. İsrail güçlerinin ayrıca, bazı gençleri gözaltı öncesi darp ettiği ifade edildi. Dışişleri Bakanlığı, İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa’da ibadet edenlere yönelik saldırısını şiddetle kınadı. 

İsrail’in ramazan ayı boyunca Filistin halkının ibadet özgürlüğünü ve Harem-i Şerif’in statüsünü hedef aldığı vurgulayan Ankara “Bu akşamki olaylara sebebiyet veren İsrail hükümetini, söz konusu provokatif ve saldırgan tutumuna bir an evvel son vermeye çağırıyor ve aklı selime davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

İran BM’ye Mescid-i Aksa ve çevresinde yaşananları “savaş suçu” şeklinde nitelendirerek kınama çağrısı yaptı. Pakistan, Ürdün, Mısır ve Katar’dan da kınama açıklamaları yapıldı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Riyad Mansur’a, Doğu Kudüs’te yaşanan gelişmelerle ilgili olarak BMGK’ya acil toplantı çağrısı yapması talimatını verdi. Filistin Ulusal Konseyi de İslam alemine “İsrail saldırılarına karşı ciddi tavır alın” çağrısı yaptı.

Açıklamada, İslam ve Arap dünyasına, “çekingen” açıklamalarla yetinmeyip, İsrail’in Doğu Kudüs’teki fiillerinin tehlikesini yansıtacak düzeyde ciddi tavır alma çağrısında bulunuldu.

Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye, İsrail Başbakanı Netanyahu’yu “ateşle oynama” diyerek uyardı, Hamas “İsrail, Kudüs ve Filistinlilere yönelik saldırısının bedelini ödeyecek” açıklaması yaptı. 

Dünya Müslüman Alimler Birliği, İsrail’in Aksa saldırılarını durdurmak için Müslümanları ayaklanmaya çağırdı. Arap ve İslam dünyasının liderleri, İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği ve tüm ilgili tarafların, İsrail’in kutsallara yönelik saldırılarını durdurmak için gerekli etkili ve kararlı tedbirleri almak amacıyla ciddi çalışmalarının zorunlu olduğu kaydedildi. A

BD Dışişleri Bakanlığı ise “ABD, Harem-i Şerif ve Şeyh Cerrah bölgesi dahil Kudüs’te tarafların karşı karşıya geldiği ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylardan dolayı oldukça endişelidir. Şiddetin hiçbir gerekçesi olamaz, fakat özellikle ramazanın son günlerine girilirken bu şekilde kan dökülmesi rahatsız edicidir” açıklaması yaptı.

Saldırıya uğrayan Filistinlileri şiddetin tarafı gibi gösteren ABD hem İsrail hem de Filistin’e “sükuneti sağlama” ve “şiddete son verme” çağrısı yaptı. Avrupa Birliği de “Harem-i Şerif’te kışkırtıcı eylemlerden kaçınılması ve statükoya saygı duyulması gerektiğini” bildirdi.

Rusya Dışişleri ise İsrail polisinin saldırısını sert şekilde kınadı. Birleşmiş Milletler Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, barış ve istikrar için Kudüs’teki kutsal mekanlara saygı gösterilmesi, siyasi ve dini liderlere de harekete geçmesi çağrısı yaptı.  

İŞGALCİLERE MİSLİYLE KARŞILIK VERİLMELİ 

ERDOĞAN: İsrail’in ilk kıblemiz #MescidiAksa’ya yönelik maalesef her Ramazan ayında gerçekleştirdiği menfur saldırıları şiddetle kınıyoruz. Türkiye olarak her hal ve koşulda Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. 

KILIÇDAROĞLU: İsrail polisinin Mescid-i Aksa cemaatine yaptığı saldırıları şiddetle kınıyorum. Filistinli kardeşlerimizle dualarımız aynı, yüreklerimiz birdir. 

BAHÇELİ: Siyonizm’in katliamları biliniyorken, zulüm markası bu karanlık zihniyetle ortak bir geleceğin hayalini kurup hedeflerini paylaşan bazı İslam ülkelerine ne söylenmelidir? İsrail terör devletidir, şiddeti politik enstrüman olarak kullanmaktadır. 

AKŞENER: Mübarek Ramazan ayında Mescid-i Aksa’da ibadet eden Filistinli kardeşlerimize, İsrail polisinin gerçekleştirdiği saldırıları şiddetle kınıyorum. Bu insanlık dışı olay karşısında Filistinli kardeşlerimizin yanındayız.  

DAVUTOĞLU: Kudüs onurumuz, Kudüs namusumuzdur. Bir çok konuda ihtilaf etsek bile Kudüs için birleşelim. Tüm siyasi liderlere çağrımdır. 

BABACAN: Mescid-i Aksa’ya İsrail güvenlik güçleri tarafından ibadet sırasında yapılan saldırıda yaralanan tüm Filistinli kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum.  

KARAMOLLAOĞLU: Hiç vakit kaybetmeksizin, Cuma gününe, Ramazan ayına, Kudüs şehrine ve Mescid-i Aksa’ya aynı anda saldıran işgalcilere, bir an evvel hak ettikleri karşılık misliyle verilmelidir. 

FİLİSTİN HALKI YALNIZ DEĞİL 

İsrail’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplananlar Mescid-i Aksa’daki saldırıyı protesto etti. Levent’teki başkonsolosluk önünde toplanan gruptakiler, ellerinde Türk ve Filistin bayrakları taşıdı. “Filistin halkı yalnız değildir”, “Kahrolsun Siyonizm” şeklinde sloganlar atıldı.

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım “İsrail şunu bilsin, bu saldırılara devam ederse Mavi Marmara’da yaptığımızı yaparız. Filistin’i yalnız bırakmayız. Her gün sayımızı artıracağız” dedi Daha sonra konsolosluk önünde sabah namazı kılındı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN