ABD merkezli Müslüman sivil toplum örgütü CAIR, İsrail’in Gazze’de on binlerce masum sivili katlettiği yılda ABD’de İslamofobik vakaların arttığını bildirdi. Rapora göre, artışın ana sebebi Gazze’deki soykırım.
ABD'nin en büyük Müslüman sivil toplum örgütlerinden Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), yeni yayınladığı bir raporda Gazze’deki soykırımın ABD’deki yansımalarını gözler önüne serdi. Rapora göre, geçen yıl ABD’deki Müslümanlara yönelik ayrımcılık ve saldırı vakaları yüzde 7,4 arttı.
Gazze’de can kaybı 48 bin 503’e yükseldi
Rapora göre, şikayetlerin çoğunu yüzde 15,4 ile istihdam ayrımcılığı oluştururken, bunu yüzde 14,8 ile göç ve sığınma takip etti. Şikayetler arasında Müslüman ve Filistinli öğrencilere yönelik yapılan ayrımcılıklar yüzde 9,8 olarak yer alırken, yine Müslüman veya Araplara karşı işlenen nefret suçları yüzde 7,5 olarak açıklandı.
Özellikle 2024'te bu sayının artmasındaki etkenler arasında en belirleyici unsurun İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı saldırılar olduğu vurgulanan raporda, ABD'de İslamofobi ile Arap karşıtı önyargının yanı sıra antisemitizmin de tetiklendiğine değinildi.
7 Ekim'den sonra ABD'deki üniversitelerde başlayan ve İsrail'e verilen destek ve iş birliğini protesto eden öğrenci eylemlerine de değinilen raporda, üniversitelere yönelik devlet baskısı, polisin orantısız güç kullanımı ve öğrencilerin gözaltına alınması veya haklarında soruşturma başlatılmasına dikkat çekildi.
İsrail, ateşkese rağmen Refah’a saldırdı: 1 Filistinli hayatını kaybetti
‘ABD DESTEKLİ SOYKIRIM’
Raporda, Gazze'ye yönelik saldırılarla birlikte geçen yıl ülkedeki Müslümanlara yönelik ayrımcılık ve saldırı vakalarının yüzde 7,4 arttığı belirtildi. Bazı akademisyenlerin karşılaştığı baskı nedeniyle görevlerinden istifa etmek durumunda kalması, bazı öğrencilerin ise protestolara katılmaları nedeniyle soruşturmaya tabi tutulmasının ifade özgürlüğüne engel olduğuna işaret edilen raporda, "ABD destekli Gazze soykırımı, üst üste ikinci yıl ABD’de bir İslamofobi dalgasına yol açtı" denildi.
CAIR raporunda üniversitelerdeki olaylara ilişkin verilen örneklerde, Columbia Üniversitesi'nde polisin protestocuları şiddeti kullanarak tutuklaması ve California Üniversitesi'nde Filistin yanlısı protestoculara yönelik saldırılar yer alıyor.