Çarpıcı rapor: Batı ‘Taliban’ diye Afgan kadınları hedef alıyor

Çarpıcı rapor: Batı ‘Taliban’ diye Afgan kadınları hedef alıyor

Yeni yayınlanan bir rapora göre, Afganistan’ı kontrolü altına aldıktan sonra kadınları yok sayan politikalar uygulayan Taliban’a yönelik yaptırımlar ve yardımların durdurulması, birçok hakları ellerinden alınan Afgan kadınları daha zor duruma sürüklüyor.

Uluslararası Kriz Grubu tarafından hazırlanan raporda, Batılı ülkelerin kadınları olumsuz etkileyen Taliban politikalarına karşı yardımları çekerek ve operasyonları askıya alarak Afgan kadınlara daha fazla zarar verme riskini aldıkları belirtildi.

‘DURUMU DAHA DA KÖTÜLEŞTİRİYOR’

Brüksel merkezli düşünce kuruluşu, Batılı ülkelerin Taliban'ı kızlar ve kadınlar için orta ve üniversite eğitimine ve sivil toplum kuruluşlarında çalışanlara yönelik yasaklarından sorumlu tutması gerektiğini, ancak Taliban'ın "kendi kendini baltalayan" politikalardan kaçınması gerektiğini söyledi.

Raporda, “Taliban'ın kadınların temel özgürlüklerine getirdiği kısıtlamalardan tiksinen bağışçılar Afganistan'a sırtını dönüyor. Bununla birlikte, kadın haklarıyla ilgili bir mesaj göndermek için yapılan yardımın kesilmesi, durumu tüm Afganlar için daha da kötüleştirir. Taliban'ın kadın düşmanlığına karşı en ilkeli yanıt, kadınlara ve diğer savunmasız gruplara verilen zararları hafifletmenin yollarını bulmak olacak" denildi.

‘KARARI GERİ ALIN’ ÇAĞRISI

Önde gelen birçok yardım kuruluşu, aralık ayında Afganistan'daki operasyonlarını askıya alarak Taliban'ı yardım kuruluşlarında çalışan kadın yardım personellerini yasaklama kararını geri almaya çağırdı.

Taliban o zamandan beri sağlık veya eğitim alanında çalışan kadınlar için istisnalar yapmış olsa da, bu sivil toplum kuruluşlarının bazı operasyonlara devam etmesine izin vermiş olsa da, Taliban kısıtlamalarının yardımları ulaştırmayı zorlaştırdığını savunuyor.

‘ÜLKENİN YARISINA ULAŞAMIYORUZ’

Care Afghanistan’dan Melissa Cornet, “Kadın insani yardım çalışanlarını yasaklamak, nüfusun yarısına ulaşmamızı engelliyor. Ülkedeki kültürel normlar nedeniyle, erkek yardım çalışanları kadınları ve kız çocuklarını yardım almaları için kaydettiremiyor, bunun başka kadınlar tarafından yapılması gerekiyor” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN