Çatışmalarda onlarca can kaybı, yüzlerce yaralı var: Sudan’da kriz sürüyor

Çatışmalarda onlarca can kaybı, yüzlerce yaralı var: Sudan’da kriz sürüyor

Aylar süren gerilimin ardından geçtiğimiz gün sıcak çatışmalara başlayan Sudan ordusu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki kriz sürüyor. Yetkililer, çatışmalarda can kaybının 56’ya, yaralı sayısının ise 595’e yükseldiğini açıkladı.

Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar devam ediyor. Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi (CCSD) tarafından yapılan duyuruda, ülkede devam eden çatışmalarda can kaybının 56’ya, yaralı sayısının ise 595’e çıktığı belirtildi.

HDK ‘DIŞ MÜDAHALE’ DİYOR

Geçtiğimiz sabahın erken saatlerinde başlayan çatışmalarda, başkent Hartum, Omdurman ve yakınlardaki Bahri’de ağır top atışları duyulurken, Kızıldeniz kıyısındaki Port Sudan’da da çatışma seslerinin duyulduğu bildirildi.

HDK’den yapılan açıklamada, “Port Sudan’daki Hızlı Destek Kuvvetleri yabancı uçakların saldırısı altında. Dış müdahaleye karşı uyarıyor, bölgesel ve uluslararası kamuoyunu bu saldırganlık ve davranışa son vermeye çağırıyoruz” denildi.

‘ORDUDAN AYRI HAREKET EDEMEZ’

Sudan ordusunun başında Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan bulunurken, HDK ise konseyin başkan yardımcısı Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo tarafından yönetiliyor.

Ordu ile RSF arasındaki gerilim, 5 Aralık 2022’de sivil hükümete geçişin ve demokratik seçimlerin önünü açması amacıyla imzalanan “çerçeve anlaşmada” HDK’nin orduyla birleştirilmesini içeren reformdan kaynaklanıyor.

El-Burhan HDK’nin ordudan bağımsız bir güç olarak hareket etmesine daha fazla müsamaha göstermeyeceğini belirterek derhal orduya katılmasını, Dagalo ise bunun sivil bir yönetim ile gerçekleştirilmesini istiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN