Çekya ve Slovakya, Polonya’nın Ukrayna’ya NATO Barış Gücü gönderme önerisini destekledi

Çekya ve Slovakya, Polonya’nın Ukrayna’ya NATO Barış Gücü gönderme önerisini destekledi

Çekya Savunma Bakanı Jana Cernochova, Polonya’nın, önümüzdeki hafta yapılacak NATO zirvesinde Ukrayna’ya NATO Barış Gücü gönderme önerisini tartışmaya hazır olduklarını vurgulayarak ''Barış gücü gönderebilecek tek kurum Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’dir. Maalesef orada da Rusya Federasyonu bunu veto etmiştir. Bir insani yardım yapılması konusunda çözüm aramak gerekir. Bu olağanüstü durumda standart dışı ve hukuki bir yol bulunmalı. Polonya’nın çözüm önerilerini tartışmaya hazırız'' dedi

Çekya Savunma Bakanı Jana Cernochova, Slovakya Savunma Bakanı Jaroslav Nad ile Bratislava’da görüştü. Görüşme sonrasında açıklamalarda bulunan Çek Bakan, Polonya’nın, önümüzdeki hafta yapılacak NATO zirvesinde Ukrayna’ya NATO Barış Gücü gönderme önerisini tartışmaya hazır olduklarını kaydetti.

Bakan Cernochova şunları söyledi:

“Şu anda barış gücü gönderebilecek tek kurum Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’dir. Maalesef orada da Rusya Federasyonu bunu veto etmiştir. Bir insani yardım yapılması konusunda çözüm aramak gerekir. Bu olağanüstü durumda standart dışı ve hukuki bir yol bulunmalı. Polonya’nın çözüm önerilerini tartışmaya hazırız. Bu konuda özel bir teklif bekliyoruz”

NATO’NUN HİÇBİR MAZERETİ OLMAMALI

Slovakya Savunma Bakanı Jaroslav Nad ise Slovakya’nın da Polonya’dan konu ile ilgili özel bir teklif beklediğini belirterek "Bu noktada, çözümün nasıl olacağını bilmiyorum ama Rusya’nın, NATO’nun bir üye ülkesine saldırması halinde, NATO’nun o ülkeyi savunmak için hiçbir mazereti olmamalı" dedi.

POLONYA NATO’DAN UKRAYNA’YA BARIŞ GÜCÜ GÖNDERMESİNİ İSTEYECEK

24 Mart tarihinde Brüksel’de yapılacak NATO zirvesinde Polonya, Ukrayna’ya resmi olarak bir barış gücü misyonu gönderilmesini talep edecek. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki yaptığı açıklamada, "Artık bombalar Polonya sınırına daha da yakınlaştığına göre, hem Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin önerileri bağlamında hem de Kiev’deki önerilerimiz bağlamında NATO zirvesinde, bir barış gücü gönderilmesini önereceğiz. Rusya, egemen devletlerin savunmasının bir parçası olarak istedikleri herkesi savunmaya davet etme hakkına sahip olduğunu anlamalı" diye konuştu.

NATO üyesi ülkelerin devlet başkanları ve başbakanlarının Ukrayna’ya yardım ve Rusya’ya karşı ortak bir eylemi görüşeceği olağanüstü NATO zirvesi 24 Mart’ta yapılacak. Aynı tarihte bir Avrupa Birliği zirvesi de planlanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN