CIA, Meksika’daki uyuşturucu kartellerine ait fentanil laboratuvarlarını tespit etmek amacıyla gizli insansız hava aracı (İHA) uçuşları gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Yetkililerin aktardığı bilgilere göre, CIA’nin yürüttüğü bu operasyonlarda ölümcül müdahalelerde bulunma yetkisi bulunmazken, elde edilen verilerin Meksikalı yetkililerle paylaşıldığı belirtildi. Öte yandan, ABD ordusunun da sınır gözetleme faaliyetlerini artırdığı ifade edildi.
ABD Merkez İstihbarat Teşkilatı (CIA), Meksika'da uyuşturucu kartellerine ait fentanil üretim laboratuvarlarını tespit etmek için insansız hava araçları (İHA) ile gizli operasyonlar gerçekleştirdiği bildirildi.
New York Times’a bilgi veren yetkililer, CIA'nın, Meksika'daki uyuşturucu kartellerine karşı başlattığı gizli dron programı hakkında bilgi verdi. Eski Başkan Joe Biden döneminde başlayan bu program, ABD Başkanı Donald Trump ve CIA Direktörü John Ratcliffe zamanında daha da yoğunlaştırıldı.
DRONLAR YALNIZCA İSTİHBARAT TOPLUYOR
Yetkililer, CIA'nın gizli operasyonlarında dronların ölümcül eylemler gerçekleştirme yetkisi olmadığını belirtti. Bunun yerine, İHA'lar, kartellere ait fentanil laboratuvarlarının yerlerini tespit ediyor ve bu bilgileri Meksikalı yetkililere iletiyor. Laboratuvarlar, havaya kimyasallar yayarak dronların kolayca yerlerini tespit etmesini sağlıyor. Meksikalı yetkililerden, bu laboratuvarların kapatılması talep ediliyor.
CIA'nin gizli operasyonlarına ek olarak, ABD ordusunun Kuzey Komutanlığı da sınır bölgesindeki gözetim faaliyetlerini artırmış durumda. U-2, RC-135 Rivet Joints ve P-8 turu gibi İHA ve gözetleme uçakları kullanılarak yapılan operasyonlarda, ABD ordusunun Meksika hava sahasına girmediği belirtiliyor.
TRUMP'IN MEKSİKA POLİTİKALARI
ABD Başkanı Donald Trump, göreve başladığında, Meksika'daki uyuşturucu kartellerine karşı başkanlık emri imzalamıştı. Bu karar, bazı kartel ve suç gruplarının yabancı terör örgütü listesine alınmasını ve onlara karşı ekonomik yaptırımlar uygulanmasını içeriyordu. Meksika hükümeti ise Trump yönetiminin endişelerine cevap olarak, sınıra 10 bin asker konuşlandırma kararı almıştı.