Çin lideri Moskova’da net konuştu: Rusya stratejik ortağımız, güçlü komşumuz

Çin lideri Moskova’da net konuştu: Rusya stratejik ortağımız, güçlü komşumuz

Rusya’nın Ukrayna işgali tüm hızıyla sürerken, Moskova’yı ziyaret eden Çin lideri Xi Jinping, ziyaretin ikinci gününde Rusya ve Çin’in “stratejik ortak” ve “güçlü komşu” olduğunu belirtti ve ülkesinin stratejik ortaklığa öncelik vereceğini vurguladı.

24 Şubat 2022’de başladığı Ukrayna işgaline tam gaz devam eden Rusya, dünya genelinde birçok ülke tarafından izole edilirken, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Moskova’ya gitti. Ziyaretinin ilk gününde Rusya Devlet Başkanı Putin ile dört saat görüştükten sonra yapılan basın açıklamasında iki lider birbirlerine “Sevgili dostum” diye hitap etmişti.

‘ULUSLARARASI ARENADA DAHA FAZLA İŞ BİRLİĞİ’

İki liderin bugünkü görüşmesinden önce Kremlin’den yapılan açıklamada, “Kapsamlı ortaklığın daha da geliştirilmesi ve Rusya ile Çin arasındaki stratejik etkileşimin güncel konuları, uluslararası arenada iş birliğinin derinleştirilmesi konuları görüşülecek” denildi.

Öte yandan, bugün Çin lideri Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ile başkent Moskova'da bir araya geldi. Rusya hükümet binasında Mişustin ile görüşen Jinping, Rusya’da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.

misustin.jpg
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Rusya Başbakanı Mihail Mişustin

Çin ile Rusya'nın iki "dost ülke" olduğunu belirten Jinping, "Devlet Başkanı olarak ilk önce Rusya'ya gelmeyi tercih ettik. Bu tarihsel mantıkla uyuşuyor. Çünkü en büyük iki komşu devletiz ve aynı zamanda stratejik ortaklarız" ifadelerini kullandı.

SEÇİMDEN SONRA İLK ZİYARET MOSKOVA’YA

Rusya Başbakanı Mişustin ise, Xi'yi 3. kez devlet başkanı seçilmesi dolayısıyla tebrik ederek "Tekrar seçildikten sonra ilk yurt dışı ziyaretinizi Rusya'ya yapmanız önemli. Bu, yeni bir döneme giren Rusya-Çin ilişkilerinin özel olduğunu gösteriyor" dedi.

Çin ile ilişkilerin ileride daha da geliştirilmesinden yana olduklarını vurgulayan Mişustin, "Geçen yıl ikili ticaret hacmi, üçte bir oranında artarak 190 milyar dolara yaklaştı. Bu yıl ikili ticaret hacminin sizin ve Putin'in belirlediği hedefe yani 200 milyar dolara ulaşacağından eminim" şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN