Kritik ziyaretle ilgili Rus ve Çinli liderden ilk açıklama

Kritik ziyaretle ilgili Rus ve Çinli liderden ilk açıklama

Çin lideri Xi Jinping, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Rusya’nın başkenti Moskova’da Rus lider Putin ile bir araya geldi. İşgalin tüm hızıyla sürdüğü zamanda gerçekleşen kritik ziyarette konuşan liderler ‘birlik’ vurgularını sürdürdü.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Rusya'nın iki yıldır süren kanlı Ukrayna işgalinden sonra ilk defa Rusya'yı ziyaret etti. Dünyanın yakından takip ettiği zirveye ilişkin ilk açıklamasını yapan Jinping, “Ziyaretin verimli olacağına ve Çin-Rusya ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı gelişimine yeni bir ivme kazandıracağına eminim” dedi.

Çinli lider, Putin'in gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Rus halkının desteğini alacağına ikna olduğunu söyleyerek “Güçlü liderliğiniz sayesinde Rusya, son yıllarda ülkenin refahını sağlamada önemli ilerleme kaydetti. Rus halkının, iyi çabalarınızda sizi güçlü bir şekilde destekleyeceğinden eminim" şeklinde ekledi.

‘İYİ KOMŞU VE GÜVENİLİR ORTAK’

Rusya ve Çin'i 'iyi komşu' ve 'güvenilir ortak' olarak tanımlayan Jinping’in ardından konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Çin’in, Ukrayna’daki sorunun çözümüne ilişkin önerilerini dikkatle inceledim. Çin’in önerilerini ele alacağız" ifadelerinde bulundu.

Rus lider, "Şahsen sizin ve tüm Çinli dostlarımızın uluslararası konuların çoğu hakkında adil ve dengeli bir görüşe sahip olduğunuzu biliyorum" diye devam etti.

Reuters'in aktardığına göre Xi, Putin'e ülkelerinin "yakın ilişkilere sahip olması gerektiğini" söyledi ve ardından Rusya liderini Rusya'nın gelişmesine izin verdiğini söylediği "güçlü liderliği" için tebrik etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN