ABD merkezli CNN, Şam'daki bir hapishanede “tesadüfen” bulunmuş gibi gösterilen kişinin, çöken Esad rejiminin eski istihbarat yetkilisi Selame Mohammad Selame olduğunu kabul etti. Selame’nin yüzü, tanımlama sisteminde yüzde 99'dan fazla eşleşti. CNN'in 12 Aralık’ta yayınladığı videoda mahkum, Humuslu Adel Gharbal olarak tanıtılmıştı. Görüntüler, mizansen iddialarıyla tartışma yaratmış; CNN, eleştirilerin ardından açıklama yapmak zorunda kalmıştı.
ABD merkezli yayın kuruluşu CNN, Suriye'nin başkenti Şam'daki bir hapishanede kilitli bir hücrede denk gelinmiş tutsak gibi gösterilen kişinin, devrik Esad rejiminin eski istihbaratçılarından biri olduğunu kabul etti.
CNN, 12 Aralık'ta yayınladığı görüntülerle ilgili olarak, Şam'daki bir hapishanenin hücresinde aniden fark edilip ortaya çıkarılan ve rejim tarafından tutsak edilmiş gibi gösterilen kişinin eski bir rejim yetkilisi olduğu yönündeki iddialar üzerine açıklama yaptı.
TUTSAK GİBİ GÖSTERİLEN KİŞİ REJİMİN İSTİHBARAT YETKİLİSİ
Açıklamada, tutsak gibi gösterilen kişinin çöken rejimin istihbarat yetkilisi olarak çalıştığı dönemde bir devlet dairesinde üniformalı çekilmiş fotoğrafının yerel sakinler tarafından elde edildiği belirtildi.
Fotoğraftaki kişi ile hapishanenin hücresinden çıkan kişinin yüzlerinin tanımlama sisteminde yüzde 99'dan fazla eşleşme sağladığı kaydedilen açıklamada, Humuslu Adel Gharbal olarak tanıtılan kişinin eski bir istihbarat görevlisi olduğu kabul edildi.
Bölgede "Ebu Hamza" ismiyle bilinen Selame’nin, geçmişte Hava İstihbarat kontrol noktalarını yönettiği, şantaj ve taciz gibi suçlarla kötü bir üne sahip olduğu bildirildi.
TARTIŞMALI CNN GÖRÜNTÜLERİ
CNN’in 12 Aralık’ta yayımladığı, "CNN, Suriyeli mahkumun Esad rejiminin zorla alıkoyduğu yerden serbest bırakılma anına tanıklık etti" başlıklı haberinde, CNN muhabiri Clarissa Ward ve yanındaki silahlı kişinin Şam'daki bir hapishaneyi görüntülerken, kilitli bir hücrede tesadüfen bir mahkuma denk geldiği aktarılmıştı.
Videoda, Humuslu Adel Gharbal adında olduğu belirtilen kişi, battaniye altında bulunmuş ve üç ay önce tutuklandığını iddia etmişti.
Görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasının ardından haberin gerçekliği tartışma konusu olmuştu. Görüntüleri izleyen pek çok kişi olayın mizansen olduğu yönünde paylaşımlar yapmıştı.