CPJ: 2024 gazeteciler için en ölümcül yıl oldu

CPJ: 2024 gazeteciler için en ölümcül yıl oldu

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) verilerine göre, 2024 yılı basın mensupları için en ölümcül yıl olarak kayıtlara geçti. Gazze’de 82 gazetecinin öldürülmesiyle birlikte toplam 124 basın mensubu yaşamını yitirdi. CPJ, bu rakamın basın özgürlüğü tarihinde bir rekor olduğunu belirterek, gazetecilere yönelik küresel tehditlerin arttığını vurguladı.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 2024 yılının basın mensupları için en ölümcül yıl olarak kayıtlara geçtiğini açıkladı. Dünya genelinde 124 gazetecinin öldürüldüğü belirtilirken, en fazla kayıp İsrail ve Hamas arasındaki savaş nedeniyle Gazze’de yaşandı.

GAZZE, GAZETECİ ÖLÜMLERİNDE BAŞI ÇEKİYOR

CPJ verilerine göre, 2024 yılında öldürülen gazetecilerin 85’i İsrail’in saldırıları sırasında hayatını kaybetti. Bunlardan 82’si Gazze’de, 3’ü ise Lübnan’da öldürüldü. CPJ, İsrail-Hamas savaşının, gazeteciler için tarihteki en ölümcül çatışma olduğunu vurguladı. 7 Ekim 2023’te başlayan savaşın ardından bugüne kadar 169 gazeteci hayatını kaybetti.

CPJ: “BU, KÜRESEL ÇAPTA ARTAN BİR TEHDİDİN GÖSTERGESİ”

CPJ CEO’su Jodie Ginsberg, gazetecilere yönelik saldırıların, küresel çapta basın özgürlüğüne yönelik artan tehditleri gösterdiğini belirterek, “Bir gazeteciyi öldürmek, sansürün en aşırı halidir” ifadelerini kullandı.

CPJ'nin araştırmasına göre Gazze’deki medya kuruluşlarının büyük oranda yok edilmesi, gelecekte bölgedeki yetkililerden hesap sorulmasını zorlaştıracak. Birleşmiş Milletler (BM) de savaş bölgelerinde gazetecilere yönelik saldırılara dikkat çekerek, basın mensuplarının korunması gerektiğini vurguladı.

DÜNYADA 16 ÜLKEDE DAHA 39 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

CPJ verilerine göre İsrail-Hamas savaşı haricinde 16 ülkede toplam 39 gazeteci öldürüldü. Gazetecilerin en fazla tehdit altında olduğu ülkeler arasında Sudan, Pakistan, Meksika ve Haiti öne çıktı. Pakistan’da 6 gazetecinin öldürüldüğünü kaydeden CPJ, yerel kaynakların bu sayının 12’ye kadar çıkabileceğini belirtti.

Gazetecilere yönelik saldırıların en fazla cezasız kaldığı ülkeler arasında Haiti, İsrail, Irak, Suriye, Meksika, Myanmar ve Pakistan yer alıyor. CPJ, dünya genelinde serbest çalışan gazetecilerin daha fazla risk altında olduğunu ve 2024’te öldürülen gazetecilerin üçte birinden fazlasının bağımsız muhabirler olduğunu açıkladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN