Diplomatı bile böyle

Diplomatı bile böyle

Rusya’nın Saraybosna Büyükelçisi Igor Kalabuhov, Bosna-Hersek’in olası NATO üyeliğine ilişkin “Bu iç meseleleri. Ancak Ukrayna örneğinde beklentimizin ne olduğunu gösterdik. Tehdit olursa tepki veririz” dedi. Sınır aşan ifadeler Saraybosna’yı ayağa kaldırdı.

Gücünü tankla topla tesis edeceğini düşünen Moskova, şehirlere bomba yağdırırken Rusya’nın Saraybosna Büyükelçisi de Bosna’ya ‘ders alın’ mesajı verdi. “NATO üyeliği kendi bilecekleri iş. Ancak Ukrayna’da beklentimizin ne olduğunu gösterdik” dedi. Bir diplomatın kanlı işgali örnek gösterip tehdit savurmasına tepki yağdı. Kremlin’deki anlayışın vahim bir yansıması olduğu vurgulandı. Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak üyesi Şefik Caferoviç “Bu Bosna’nın toprak bütünlüğüne açık bir saldırı” tepkisini gösterdi.

'TEHLİKELİ, SORUMSUZ VE KABUL EDİLEMEZ TEHDİT DİLİ'

Konseyin Hırvat Üyesi Zeljko Komsic de “Bu ifadeler tek bir anlam içeriyor ve bu da kabul edilemez” yanıtını verdi. Rus elçinin bir diplomata yakışmayan ifadelerine ABD de karşı çıktı. ABD’nin Saraybosna Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada “Bu tehditler tehlikeli, sorumsuz ve kabul edilemez. NATO ile egemen ülkeler arasındaki düzenlemelerde hiçbir üçüncü tarafın söz hakkı yok” ifadelerine yer verildi.

UKRAYNA ÜSLERİNE FÜZE YAĞMURU

Rusya’nın Mykolaiv kentinde Ukrayna üssüne düzenlediği füze saldırısında en az 80 askerin öldüğü bildirildi. Ukrayna ordusu saldırıyla ilgili açıklama yapmazken Mykolaiv Belediye Başkanı Oleksandır Senkeviç, saldırı öncesi sirenleri devreye sokmak için zaman olmadığını ve füzelerin yakındaki Herson’dan atıldığını belirtti. Öte yandan, Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın 24 günlük savaşta 14 bin 400’den fazla askerini kaybettiğini duyurdu. Ukrayna ordusu da Rusya ordusundan Korgeneral Andrey Mordviçev’in Ukrayna’daki çatışmalarda öldüğünü bildirdi.

ŞİMDİ DE BOSNA'YA NATO ÜYELİĞİ TEHDİDİ

Moskova, 25 gündür Ukrayna’ya ölüm yağdırmaya devam ederken Putin’in ‘yıkım’ zihniyeti, Rusya’nın Saraybosna Büyükelçisi’nin sözlerine yansıdı. Bosna’yı NATO üyeliği üzerinden tehdit eden Büyükelçi “Ukrayna örneğinde beklentimizin ne olduğunu gösterdik” dedi. Söz konusu ifadelere, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi’nden “Bu, toprak bütünlüğümüze açık bir saldırı” tepkisi gösterildi.

Ukrayna’nın NATO’ya üyelik sürecini ve Donbass bölgesindeki sivilleri bahane eden Rusya, Kiev’i kuşatma altına aldı. Ancak işgal planında istediği başarıya ulaşamayan Moskova, bu kez sivillere bomba yağdırmaya başladı. Binlerce masum sivil ve çocuğun yaşamını yitirdiği savaşa küresel çapta tepkiler sürerken Putin’in yayılmacı savaş zihniyeti, Rusya’nın Saraybosna Büyükelçisi Igor Kalabuhov’un ifadelerine yansıdı.

Rus Büyükelçi, NATO üyeliğini kast ederek yaptığı açıklamada “Bosna’nın Herhangi bir yere üye olması, onun kendi iç meselesidir. Ancak burada bir şey daha var, bizim göstereceğimiz tepki. Ukrayna örneğinde beklentimizin ne olduğunu gösterdik. Bize karşı bir tehdit olursa buna tepki veririz” ifadelerini kullandı. Kalabuhov, Mesajın devamında “Avrupa-Atlantik milletler topluluğundaki yerini güvence altına almak için gerekli adımları atan Bosna-Hersek’in yanında dimdik durmaya devam edeceğiz” söyleminde bulunuldu. Ancak Kalabuhov’un haddini aşan ifadelerine, Saraybosna’da sert tepki geldi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak üyesi Şefik Caferoviç, Kalabuhov’un konuşmasında Ukrayna örneğini vermesini “Bosna Hersek’in toprak bütünlüğüne saldırı” olarak değerlendirdi. Caferoviç “Bosna Hersek, anayasa ve kanunlar çerçevesinde geleceğiyle ilgili kararları kendisinin vereceği, vatandaşlarının talep ve çıkarları hususunda hareket eden egemen bir ülkedir. Başkalarının çıkarlarına göre hakaret etmeyiz ve Rusya, Bosna’nın geleceği hakkında kendine vazife çıkarma hakkına sahip değil” dedi.

Bosna Hersek’in bugüne kadar verdiği gerek Avrupa Atlantik yolu gerekse NATO üyeliği başvuru sürecini kendi kurumlarının kararıyla olduğunu belirten Caferoviç “Bunu demokratik prosedür ve temeller üzerine izlemekteyiz. Bu şekilde de kalacak. Bosna Hersek, Rusya Büyükelçiliği tarafından yöneltilmiyor” şeklinde konuştu. ABD’nin Bosna Hersek Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada da “Kalabuhov’un son tehditleri, sorumsuzca ve kabul edilemez. NATO ile egemen ülkeler arasındaki düzenlemelere üçüncü taraflar karar veremez. Bosna Hersek’i Avrupa-Atlantik topluluğuna katılmak için gerekli adımları atma konusunda desteklemeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

DİRENİŞE TAKILAN MOSKOVA ŞİDDETİN DOZUNU ARTTIRIYOR

Rusya’nın ‘72 saatte alır çıkarız’ parolasıyla başlattığı Ukrayna’yı işgal planı, Kiev direnişine takıldı. İngiliz istihbarat kaynakları, direnişe karşı zor durumda kalan Moskova’nın şiddet dozu daha yüksek bir strateji değişikliğine gittiğini duyurdu.

Ukrayna’daki işgal planında beklediği başarıya ulaşamayan Rusya, Strateji değişikliğine gidiyor. İngiltere Savunma Bakanlığı yaptığı son istihbarat güncellemesinde, Rusya’nın Ukrayna direnişinin boyutu ve kuvveti karşısında şaşırdığını belirterek bu durumun Rusya’nın ‘operasyonel yaklaşımını değiştirmeye zorladığını’ ifade etti. Savaşın uzaması nedeniyle Rusya’nın köşeye sıkışmaya başladığı belirtilen açıklamada “Kremlin şu ana kadar ana hedeflerine ulaşamadı. Ukrayna direnişinin ölçeği ve kuvveti karşısında şaşkına döndü. Rusya operasyonel yaklaşımını değiştirmek zorunda kaldı ve şimdi bir yıpratma stratejisi izliyor. Bunun, sivil kayıpların artması, Ukrayna altyapısının tahrip edilmesi ve insani krizin yoğunlaştırılmasıyla sonuçlanan ve ayrım gözetmeyen ateş gücü kullanımını içermesi muhtemeldir” ifadeleri kullanıldı. Rus medyasının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kontrolü altında olduğu vurgulanarak, “Putin, Rus yerel medyası üzerindeki kontrolünü güçlendirdi. Kremlin, anlatıyı kontrol etmeye, operasyonel problemlerden uzaklaşmaya ve Rus halkından yüksek zayiat sayılarını gizlemeye çalışıyor” denildi.

20-mart-2022-kapak.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN