Doğumun dibe vurduğu Japonya’da firmadan dramatik karar: Bebekler yerine yetişkinlere bez

Doğumun dibe vurduğu Japonya’da firmadan dramatik karar: Bebekler yerine yetişkinlere bez

Japonya’da yeni doğan sayısı son 19 yılın en düşük seviyesine geriledi. Giderek yaşlanan ülkede ileri yaştakileri hedefleyen bez satış pazarı, bebek bezi pazarını geçti. Bunu gören önde gelen bir marka bebek bezi yerine yetişkin bezi üretme kararı aldı.

Doğum oranlarındaki rekor düşüş sonrası Japonya’da bez üreticisi bir firma, bebek pazarından çekilerek yetişkin pazarına yöneldiğini duyurdu. Ülkede ileri yaştakileri hedefleyen bez satış pazarı, bebek bezi pazarını geçti. Japonya’da 2023’te 758.631 dünyaya geldi. Bu bir önceki yıla göre yüzde 5,1’lik bir azalmayı gösteriyor. Bu aynı zamanda ülkede 19. yüzyıldan bu yana kaydedilen en düşük doğum sayısı oldu. 1970’li yıllarda bu rakam yıllık iki milyonun üzerindeydi.

Oji Holdings’ten yapılan açıklamada, 700 milyon bebek beziyle zirveye ulaşılan 2001 yılından bu yana üretimin düştüğü kaydedildi. Şirket bu yıl 400 milyon bebek bezi ürettiğini duyurdu. Japonya’nın en büyük bebek bezi üreticisi Unicharm, 2011 yılında yetişkin bezi satışlarının bebek bezlerini geride bıraktığını açıklamıştı. Ülkede istikrarlı şekilde büyüyen yetişkin bezi pazarının değerinin 2 milyar doları aştığı kaydediliyor.

Japonya şu anda dünyanın en yaşlı nüfuslarından birine sahip. Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 30’u 65 yaş ve üzerinde. Geçen yıl 80 yaşın üzerindekilerin oranı ilk kez yüzde 10’u aştı. Mevcut durum dünyanın dördüncü büyük ekonomisi olan Japonya için bir kriz haline geldi. Japon hükümetinin nüfusun yaşlanmasına çözüm bulma çabaları da şu ana kadar başarılı olamadı.

Uzmanlar, evlilik oranlarının düşük olması, daha fazla kadının işgücüne katılması ve çocuk yetiştirme maliyetlerinin artması gibi nedenlerin bu durumda rol oynadığını kaydediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN