Donetsk ve Lugansk nerede? Donetsk ve Lugansk’ın liderleri kim?

Donetsk ve Lugansk nerede? Donetsk ve Lugansk’ın liderleri kim?

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Donetsk ve Lugansk'ı tanıyacağını duyurmasının ardından Donetsk ve Lugansk’ın nerede olduğu ve liderlerinin kim olduğu merak ediliyor. Rusya ve Ukrayna arasında gerilime neden olan Donetsk ve Lugansk ile ilgili bilgiler haberimizde...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda yer alan Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'ni tanıyacağını bildirmişti. Putin konuşmasında Ukrayna’nın mimarının Sovyetler Birliği’nin kurucusu Vladimir Lenin olduğunu savunmuş ve "Ukrayna Rusya için sadece komşu bir ülke değil aynı zamanda tarihin bir parçasıdır. Ukraynalılar yoldaşlarımız ve akrabalarımızdır. Modern Ukrayna, tarihi bölgelerinin bir kısmının reddedilmesi nedeniyle tamamen Rusya tarafından oluşturuldu. Kimse oradaki sakinlere bir şey sormadı. Lenin devlet kurma ilkelerinde hatalıydı" ifadelerini kullanmıştı. Putin'in konuşmasının ardından başta ABD olmak üzere birçok ülkeden tepki gelmişti. Peki Rusya ve Ukrayna arasında gerilime neden olan Donetsk ve Luhansk nerede? Donetsk ve Luhansk'ın liderleri kim?

DONETSK NEREDE? DONETSK NE ZAMAN BAĞIMSIZ OLDU? DONETSK'IN LİDERİ KİM?

Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC), Donbass Savaşı'nda Ukrayna'dan ayrılarak kurulan bir devlettir. DHC, Ukrayna yönetimini sivilleri katletmek ve savaş suçu işlemekle itham etmektedir. Kiev yönetimi ise DHC'nin Rusya'dan destek aldığını iddia etmektedir. Ancak Rusya bu iddiaları reddetmiştir.

Don Kazaklarının yoğun olarak yaşadığı bölge 19. yüzyılda Yekaterinoslav eyaleti olarak adlandırıldı. Serfliğin (toprak köleliği) kaldırılmasından sonra 19. yüzyılın ikinci yarısında sanayi devrimi ile sanayide ve kömür üretiminde gelişme gösterdi. Demir yolu ağının kurulmasıyla bölge hızla gelişti.

2014 yılının başlarında Ukrayna'da Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşması ve cumhurbaşkanlığı krizinin yaşanması iç savaş tehlikesi yarattı. Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in AB'nin şartlarına rest çekerek ülkeyi Rusya'ya yakınlaştırması muhalefette tepkiye yol açtı. AB yanlılarının Kiev'de başlattığı darbe hareketiyle Yanukoviç istifa etti ve 25 Mayıs 2014'te yapılmak üzere erken seçim kararı alındı. Ancak geçici olarak iktidarı devralan hükûmet, Rus nüfusun yoğun olarak yaşadığı doğu bölgelerine seçimsiz gayri meşru valiler atadı. Bu durum doğu eyaletlerinde protesto gösterilerinin başlamasına sebep oldu.

Protestolar gittikçe büyüdü ve göstericiler 6 Nisan 2014'te Donetsk valiliğini basarak binayı ele geçirdi. 7 Nisan'da Donetsk Halk Cumhuriyeti Egemenlik Deklarasyonu'nu ve bağımsızlık ilanını kabul eden Halk Konseyi kuruldu.

Para birimi olarak Rus rublesini kullanan bağımsız devletin şu anki nüfusu 2.302.444. Donetsk Halk Cumhuriyeti devlet başkanı ise Denis Puşilin.

1052067374-343-0-2391-2048-1920x0-80-0-0-0c833c7d7e26207a53f854643ce14430

LUGANSK NEREDE? LUGANSK NE ZAMAN BAĞIMSIZ OLDU? LUGANSK'IN LİDERİ KİM?

Lugansk Halk Cumhuriyeti, Doğu Avrupa'da bir de facto devlet. Donbass Savaşı sırasında 28 Nisan 2014'te Ukrayna'da özerk, egemen bir cumhuriyet olarak kuruldu. 11 Mayıs'ta bağımsızlık referandumu yapıldı ve bağımsızlığı halk tarafından onaylandı. 12 Mayıs'ta resmen bağımsızlığını ilan etti.

Kurucuları 24 Mayıs 2014'te ise Donetsk Halk Cumhuriyeti ile konfederasyon imzalamıştır. 11 Mayıs 2014'te yüzde 96,2 oyla kabul edilen bağımsızlık referandumundan sonra yeni hükûmet 11 Haziran'da Rusya ve 13 diğer devlete bağımsızlığının tanınması çağrısında bulundu. Bağımsızlığı Donetsk Halk Cumhuriyeti ve 2008'de Gürcistan'dan ayrılarak bağımsız olan Güney Osetya tarafından tanındı.

Para birimi olarak Rus rublesini kullanan bağımsız devletin şu anki nüfusu 1.464.039. Donetsk Halk Cumhuriyeti devlet başkanı ise Leonid Paseçnik.

7kndwxntiivvrpmc

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN