Dünyadan 'Aksa Tufanı'na dair açıklamalar

Dünyadan 'Aksa Tufanı'na dair açıklamalar

Hamas'ın silahlı kanadı İsrail'e karşı 'Aksa Tufanı' operasyonu başlattı. İsrail ordusu ise, sabah saatlerinden itibaren roketlerin fırlatıldığı Gazze Şeridi'ne doğru saldırı başlattığını duyurdu.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, sabah İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı saldırı başlattığını duyurmuştu. Gazze'den İsrail çevresinde binlerce roket atılırken gruplar da bölgedeki yerleşim yerlerine girmişti.

Bunun üzerine İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığını açıklamıştı.

YÜZLERCE İNSAN YAŞAMINI YİTİRDİ

İki taraftan yapılan açıklamalara göre çok sayıda insan saldırılar sonucunda yaşamını yitirdi.

İsrail'in abluka altındaki Gazze'ye saldırılarında 232 kişinin öldüğünü, 1697 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail ordusunun Gazze'ye düzenlendiği hava saldırıları sonucu bazı binalarda hasar oluştu.

1kapak-012.jpg

İsrail ordu radyosu, Hamas'ın silahlı kanadı Izzeddin Kassam başlattığı saldırılarda ise şu ana kadar 100 İsraillinin öldüğünü duyurdu. Ülke genelinde yaralıların sayısı ise bini geçti.

DÜNYADAN İTİDAL ÇAĞRISI

Sabah saatlerinde başlayan saldırılarla birlikte Gazze-İsrail çatışması, tüm dünya kamuoyunun gündemine oturdu.

Dünya ülkeleri yaşananlardan dolayı endişelerini iletti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: FEVRİ ADIMLARDAN UZAK DURULMALI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 4. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde "Türkiye olarak bu sabah İsrail'deki hadiseler ışığında tarafları itidalle hareket etmeye, gerilimi tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

1kapak-013.jpg

ABD: İSRAİL'İN YANINDAYIZ

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü, ABD'nin Hamas'ın İsrailli sivillere yönelik saldırılarını kınadığını ve İsrail hükümeti ile halkının yanında olduklarını söyledi.

CNN International, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın İsrailli mevkidaşı Tzachi Hanegbi ile görüştüğünü de bildirdi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Joe Biden ile konuştuğunu ve ABD Başkanı'nın İsrail'in kendini savunma hakkına tam destek verdiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken da ABD'nin İsrail halkı ve hükümetiyle dayanışma içerisinde olduğunu, İsrail'in kendini savunma hakkını desteklediklerini açıkladı.

1kapak-014.jpg

MISIR: AZAMİ İTİDAL GÖSTERİLMELİ

Mısır, Filistin ile İsrail arasındaki gerilimin riskleri konusunda uyarıda bulunarak taraflara "azami itidal" çağrısı yaptı.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Mısır Arap Cumhuriyeti, Filistin kentlerine yönelik bir dizi saldırının ardından Filistin ile İsrail tarafları arasında devam eden gerilimin korkunç tehlikeleri konusunda uyarıda bulundu.” ifadeleri kullanıldı.

Bölgedeki gelişmeler karşısında “azami itidal gösterilmesi ve sivillerin daha fazla riske maruz bırakılmaması” çağrısına yer verilen açıklamada, gerilimin tırmanmasının ateşkes çabalarını olumsuz yönde etkileyebilecek olası ciddi yansımaları konusunda uyarıda bulunuldu.

Açıklamada Mısır, barış sürecini yeniden başlatma çabalarını destekleyen uluslararası aktörleri, İsrail-Filistin arasındaki gerilimi durdurmak için derhal müdahale etmeye çağırdı.

Öte yandan İsrail’e, Filistin halkına yönelik saldırı ve provokatif eylemlerini durdurması ve uluslararası insani hukuk kurallarına uyması çağrısında bulunuldu.

1kapak-015.jpg

SUUDİ ARABİSTAN: ŞİDDET DURDURULMALI

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "İki taraf arasındaki gelişmeleri takip ediyoruz. İsrail ile Filistin arasındaki şiddetin derhal durdurulması çağrısında bulunuyoruz" denildi.

FRANSA: İSRAİL'E YÖNELİK SALDIRILARI KINIYORUZ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail'e yönelik saldırıları güçlü bir şekilde kınadığını açıkladı.

Macron, eski adıyla Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X'te "Şu anda İsrail'i vuran terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Kurbanlar, aileleri ve onlara yakın olanlarla tam dayanışma içinde olduğumu ifade ediyorum" dedi.

UKRAYNA: İSRAİL'E DESTEK MESAJI

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Hamas'ın İsrail'e son yılların en büyük saldırısını başlatmasının ardından "Ukrayna, Kudüs ve Tel Aviv'deki sivil halka yönelik roket saldırıları da dahil olmak üzere İsrail'e yönelik devam eden terör saldırılarını güçlü bir şekilde kınıyor" dedi.

1kapak-016.jpg

ALMANYA: İSRAİL'İN KENDİNİ TERÖRE KARŞI KORUMA HAKKINA SAHİP

Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "Gazze'den İsrail'e yönelik saldırıları kınıyoruz. İsrail'in kendini teröre karşı koruma hakkına sahip" denildi.

İSPANYA: SALDIRILARI ŞİDDETLE KINIYORUZ

İspanya Dışişleri Bakan Vekili Jose Manuel Albares Cumartesi günü sosyal medya platformu X'te "Gazze'den İsrail'e yönelik saldırıları şiddetle kınıyoruz. Bu ayrım gözetmeyen şiddet karşısında şaşkına döndük. Bütün dayanışmamız kurbanlarladır" dedi.

İNGİLTERE: İSRAİL'İN KENDİSİNİ SAVUNMA HAKKI MUTLAKTIR

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise İsrailli "sivillere yönelik saldırıların kendisini şoke ettiğini" belirtti. Sunak, "İsrail'in kendisini savunma hakkı mutlaktır" ifadesine yer verdi.

Belçika, İtalya, İsviçre, İrlanda, Hollanda, Hırvatistan, Avusturya, Yunanistan, Çekya, Slovenya, Finlandiya, Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya ve Kosova yetkilileri de Hamas'a tepki gösteren ve İsrail'e destek veren mesajlar yayımladı.

1kapak-017.jpg

İRAN: OPERASYONU DESTEKLİYORUZ

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in üst düzey askeri danışmanı Yahya Rahim Safevi, Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığı 'Aksa Tufanı Operasyonu'nu desteklediklerini söyledi.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in üst düzey askeri danışmanı Yahya Rahim Safevi, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu'na dair açıklamalarda bulundu. İsrail'i hedef alan operasyonlar nedeniyle Hamas'ı tebrik eden Safevi, "Biz bu operasyonu destekliyoruz ve direniş cephesinin de bu operasyonu desteklediğinden eminiz. Filistin ve Kudüs özgürleşene kadar Filistinli mücahitlerin yanında olacağız" ifadelerini kullandı.

RUSYA: ACİLEN ATEŞKESE ÇAĞIRIYORUZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Filistin-İsrail arasındaki durumdan derin kaygı duyulduğunu ifade ederek, “75 yıldır devam eden şiddet içeren bir çözüm değil yalnızca siyasi ve diplomatik olarak çözülebilecek bu çatışmanın, başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırlarıyla bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını destekleyen uluslararası yasalar temelindeki müzakere süreciyle çözülebileceğine yönelik ilkeli ve istikrarlı duruşumuzu teyit ediyoruz” dedi.

Zaharova, açıklamasını "Şu anki çatışmanın tırmanması, ilgili kararları yerine getirme konusundaki BM ve Güvenlik Konseyi'nin kronik başarısızlığı ve Batı'nın; Rusya, ABD, AB ve Birleşmiş Milletler’den oluşan Orta Doğu dörtlüsünün çalışmalarının engellemesinin bir sonucudur. Filistin ve İsrail taraflarını acilen ateşkese çağırıyoruz" diyerek tamamladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN