Dünyanın en büyük uçağı artık yok

Dünyanın en büyük uçağı artık yok

Dünyanın en büyük uçağı olan Antonov AN-225, Rusya – Ukrayna savaşı sırasında yok edildi. Daha öncesinde sadece ‘iddia’ olarak ortaya atılan haber, Ukrayna dışişleri bakanı tarafından onaylandı. Sovyetler birliği döneminde yapılan ve asıl amacı Sovyetleri uzaya götürmek olan, Mriya adlı uçak artık yok.

Dünyanın en büyük uçağı olan Antonov AN-225 Sovyetler döneminde Ukrayna’da tasarlanıp ve üretilmiş olup 1985-1988 yılları arasında geliştirilmişti ve yalnızca bir adet üretildi. Zamanında yedek birkaç gövde bulunmuş olsa da, günümüzde de bitmemiş bir gövde daha bulunuyor fakat bu gövdelerin bitirilmedi ve bitirilmesi maddi açıdan Antonov için imkansız olduğundan 2. bir AN-225 üretimi asla denenmedi bu nedenle de Mriya türünün tek örneğiydi.

ASIL GÖREVİ SOVYETLERİ UZAYA GÖTÜRMEKTİ

Asıl görevi Sovyetler Birliği’nin Uzay araçlarını taşımak olan AN-225 daha sonrasında Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla ve üreticisi olan Antonov şirketinin maddi zorluklar yaşamasıyla bir kargo uçağına dönüştürülmüştü ve ekstrem kargoları taşımada dünyanın dört bir yanındaki en iyi seçenek olmuştu.

Dünyanın en büyüğü olmasının yanı sıra ise Mriya, dünyanın en ağır uçağıydı. Mriya; bir olimpik yüzme havuzundan daha uzundu, dünyanın en büyük tanklarından daha ağırdı, 5 katlı bir binadan ise daha yüksekti.

mriya2.jpg
Sovyetler döneminde "CCCP-82060" kuyruk tescilli olan Antonov AN-225 'Mriya' daha sonrasında "UR-82060" kuyruk tescili ile değiştirildi.

MRİYA İSMİ UKRAYNACA 'HAYAL' ANLAMINA GELİYOR

710 tonluk maksimum kalkış ağırlığına ulaşabilen Mriya, Sovyetler Birliği’nin Amerika ile girmiş olduğu Uzay savaşının bir ürünüydü ve bu yüzden Mriya ismi ise Ukraynaca ‘hayal’ anlamına geliyordu.

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI ONAYLADI

Dünyanın en büyük uçağının Rusya tarafından yok edildiğini onaylayan Ukrayna Dışişleri Bakanı,

"Bu dünyanın en büyük uçağı. AN-225 'Mriya' (Ukraynaca 'hayal anlamına geliyor). Rusya bizim Mriya'mızı yok etmiş olabilir ama güçlü, özgür bir demokratik Avrupa ülkesi olma hayallerimizi asla. Biz galip geleceğiz!" dedi ve dünyanın en büyük uçağının yok edildiğini onayladı.

UYDU FOTOĞRAFLARI DA DOĞRULUYOR

Sosyal medyaya düşen uydu fotoğraflarının da aynı zamanda yok edildiğini onayladığı Mriya, dev uçağın park halinde hangarında bulunduğu havalimanı olan Gostomel havalimanını ve Mriya'nın bulunduğu hangarı göstermekte.

mriya.jpg
Gostomel havalimanı uydu görüntüleri ve AN-225'e ait olduğu öne sürülen hangar.

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı işlediği insanlık suçlarının ardı kesilmezken ve adlarına kara leke sürecek olan bu savaş yetmezken, havacılığın efsanesi olan bu uçağı yok ederek havacılık tarihine de bir leke olarak geçmiş bulunmaktalar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN