Endonezya'da 170 Arakanlı mülteci bulundu

Endonezya'da 170 Arakanlı mülteci bulundu

Myanmar’da yıllardır şiddete maruz kalan 170 Arakanlı Müslümanın, haftalar süren tehlikeli okyanus yolculuğunun ardından Endonezya'nın Sumatra adasına ulaştığı bildirildi.

Endonezyalı yetkililer, çoğu kadın ve çocuk 170 Arakanlı Müslüman mültecinin Sumatra adasının Kuala Besar bölgesindeki bir balıkçı köyünün sakinleri tarafından bulunduğunu kaydetti.

Konuya ilişkin açıklama yapan yetkililer, düzensiz göçmenlerin dün gece geç saatlerde sahile vardığını tespit ettiklerini duyururken, okyanusta haftalar geçirdikten sonra kıyıya vardıklarını açıkladı.

Köyün muhtarı Muhammad Amiruddin, yetkililer olay yerine ulaşana kadar mültecilerin açlık ve susuzluğunu gidermeye çalıştıklarını ancak birçok köylünün mültecilerin köye yerleşmesine çekimser yaklaştığını söyledi.

ARAKANLILARIN ROTASI OLDU

Endonezya Donanması, 28 Aralık'ta, Açe bölgesinin kıyılarına yaklaşan ve Arakanlı Müslüman mültecileri taşıyan bir tekneyi uluslararası sulara ittiğini açıklamıştı.

Ülkede öğrencilerden oluşan bir grup gösterici de 27 Aralık'ta, Arakanlı Müslüman mültecilerin kaldığı sığınma evini basmış, kıyafetlerini ve kişisel eşyasını dışarı attıkları mültecileri başka bir sığınma evine taşınmak zorunda bırakmıştı. Endonezya hükümeti, kasımdan bu yana ülkeye bin 500'den fazla Arakanlı Müslüman mültecinin teknelerle gelmesi üzerine, uluslararası topluma yardım çağrısında bulunmuştu.

BİNLERCE MÜSLÜMAN ÖLDÜRÜLDÜ

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan çatışmalarda, çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçilerin uyguladıkları kitlesel şiddetten kaçan 1 milyona yakın kişi, komşu ülke Bangladeş'e sığınmıştı.

Çok sayıda Arakanlı Müslüman, Bangladeş'in Cox's Bazar bölgesindeki aşırı kalabalık mülteci kamplarından kaçarak diğer Müslüman ülkelere gitmek için hayatını tehlikeye atıp derme çatma teknelerle denize açılıyor. Bangladeş, halihazırda 1,2 milyondan fazla Arakanlı Müslüman mülteciye ev sahipliği yapıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN