Esad'a yakın vekilden normalleşme açıklaması: Şam'dan Ankara'ya diyalog için ilk şart

Esad'a yakın vekilden normalleşme açıklaması: Şam'dan Ankara'ya diyalog için ilk şart

Türkiye-Suriye hattında normalleşme işaretleri atarken Esad'a yakınlığıyla bilinen Suriye Halk Meclisi eski milletvekili Şerif eş-Şehade, diyaloğun yeniden başlayabilmesi için Şam'ın ilk şartını açıkladı. İlk şartın Türk kuvvetlerinin Suriye'den çıkması olduğunu belirten Şehade “Türkiye bir an evvel Suriye topraklarının tamamından çıkmalıdır. Bu diyalog yolu açılabilmesi için çok önemli bir adımdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna dönüşü uçakta yaptığı Suriye ile ilgili açıklamalar gündemde yerini korurken, Suriye'de Devlet Başkanı Beşar Esad'a yakınlığıyla bilinen Suriye Halk Meclisi eski milletvekili Şerif eş-Şehade, son dönemde iki ülke ilişkilerini değerlendirirken, Ankara ve Şam yönetimleri arasında diyaloğun yeniden başlayabilmesi için şartlarının olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, üç gün önce Ukrayna dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Devletler arasında hiçbir zaman siyasi diyalog veya diplomasi kesip atılamaz” diyerek diyalog sinyalini güçlendirmişti.

Erbil merkezli Rudaw’a konuşan Şehade, Ankara ile Şam yönetimleri arasında diplomatik görüşmelerin başlamasından önce zemin hazırlanması gerektiğini vurgularken, Suriye yönetiminin ilk ve tek şartı olduğunu söyledi.

“ANKARA DİYALOG İÇİN ASKERİLERİ GERİ ÇEKMELİ”

Şerif eş-Şehade, Türkiye ile diyalog için ilk şartın ise Türk kuvvetlerinin Suriye'den çıkması olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Şehade “Türkiye bir an evvel Suriye topraklarının tamamından çıkmalıdır. Bu diyalog yolu açılabilmesi için çok önemli bir adımdır. Türk kuvvetleri İdlib'den, Suriye'nin diğer bölgelerinin tamamından çekilmelidir ki görüşmeler başlayabilsin” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE BAZI SİYASİ GÖRÜŞMELER OLACAK”

Şehade, iki taraf arasında hali hazırda görüşmelerin olup olmadığı sorusuna ise “İki taraf arasında, Suriye Dışişleri Bakanı (Faysal Mikdad) ile Türkiye Dışişleri Bakanı (Mevlüt Çavuşoğlu) arasındaki (Belgrad’da) “Bağlantısızlar Toplantısı’nda yapılan görüşmenin dışında herhangi bir görüşme olmadı. Şu ana kadar sadece karşılıklı açıklamalar var ve henüz bir görüşmeye dönüşmüş değil. Önümüzdeki dönemde bazı siyasi görüşmelerin olacağını ve bunun da bir çok açıdan olumlu sonuçlar doğuracağını tahmin ediyorum.” dedi.

Şehade, bu görüşmelerin ne zaman gerçekleşeceği ile ilgili olarak ise “Bildiğiniz gibi bunun için öncelikle bir takım hazırlıklar yapılmalı. Ölümcül hatalara düşmemek açısından araştırmaya ve bazı açılımlara ihtiyaç var. Ardından siyasi sürece geçiş yapabilmek ve iki arasındaki sorunların çözümüne yol açabilmek için bir kaç ay gibi bir süreye ihtiyaç olacak” dedi.

“SDG AYRILIKÇI OLURSA ŞAM BUNU KABUL ETMEZ”

PKK'nın ana omurgasını oluşturduğu terör örgütü SDG’yi sırtını ABD’ye dayamakla suçlayan Şehade “SDG kendisini Suriye'ye ait görüyorsa devlet de onları korur. Ama Suriye'yi parçalamak isterse o zaman farklı olur” sözleriyle gözdağı verdi.

Şehade “Açık ve şeffaf bir şekilde söylüyorum; DSG Suriye hükumetinden ayrılmak ister, devlet ile savaşır ve ABD ile işbirliği yaparak petrol kuyularını ele geçirmeye devam ederse, Suriye hükumeti bunu kabul etmeyecektir” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN