Filipinler'de başkanlık seçimini 'son diktatör'ün oğlu Ferdinand Marcos kazandı

Filipinler'de başkanlık seçimini 'son diktatör'ün oğlu Ferdinand Marcos kazandı

Filipinler'de yapılan Devlet Başkanlığı seçimini, resmi olmayan sonuçlara göre ülkedeki 'son diktatör'ün oğlu Ferdinand Marcos yüzde 58,92 oy alarak kazandı.

Filipinler'de seçimi resmi olmayan sonuçlara göre 1986 halk ayaklanmasında devrilen diktatör Ferdinand Marcos'un oğlu ve adaşı olan 64 yaşındaki Ferdinand Marcos büyük bir farkla kazandı.

Filipinler Seçim Komisyonu'nun (COMELEC) resmi olmayan verilerine göre, "Bongbong" lakaplı Marcos, yüzde 58,92 oy ile seçimin galibi oldu.

Seçimde Marcos'un en büyük rakibi başkan yardımcısı Leni Robredo'nun oy oranı, yüzde 28,11'de kaldı.

Marcos en yakın rakibi Robredo'nun oylarını ikiye katlayarak büyük farkla seçimin galibi oldu.

Seçimde diğer adaylardan eski boks yıldızı Manny Pacquiao yüzde 6,58, Manila Belediye Başkanı Isko Moreno yüzde 3,61 ve eski ulusal polis şefi Senatör Panfilo Lacson yüzde 1,7 oy aldı.

Marcos seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, 6 aydır kendisini destekleyenlere teşekkür ederek, "Bu kadar büyük bir çaba tek kişi ile sınırlı değil, çok farklı şekillerde çalışan, çok sayıda insanı kapsıyor" dedi.

Seçim sonuçları resmi olarak onaylandığında Marcos, mevcut Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'den görevi devralacak.

Bu sonuçlar halk ayaklanmasıyla devrilip sürgüne geri çekilmelerinden 36 yıl sonra, Marcos ailesinin iktidara geri dönüşünü neredeyse kesin hale getiriyor. Baba Ferdinand Marcos, 1965-1986 arasında ülkeyi yönetmişti. Gözden düşmesine rağmen, Marcos ailesi 1990'larda sürgünden dönmüştü ve o zamandan beri siyasette güçlü konumdaydılar. Nüfuzlarını zenginlikle ve kapsamlı bağlantılarla korudular.

Oğul Marcos vali, kongre üyesi ve senatör olarak görev yaptı. Kız kardeşi Imee şu anda senatörlük yapıyor. Baba Marcos’un dul eşi Imelda, Temsilciler Meclisi'nde dört dönem görev yaptı.

DUTERTE'NİN DEVAMI OLABİLİR

Seçimin galibi, Filipinler'in lideri olarak 30 Haziran'da altı yıllık tek bir dönem için göreve başlayacak. Ülkedeki temel sorunlar arasında pandemiden yıpranmış bir ekonomi, daha derin yoksulluk ve işsizlik; onlarca yıldır devam eden Müslüman ve komünist isyanlar yer alıyor. Ayrıca Duterte zamanında uyuşturucu karşıtı operasyonlar sırasında öldürülen binlerce kişinin dava dosyalarının da gündeme gelmesi bekleniyor.

Oğul Marcos’un başkanlığında, acımasız ve güçlü adam yaklaşımıyla gücü hızla konsolide eden önceki lider Rodrigo Duterte'nin yolundan gitmesi bekleniyor. Ses getiren küfürlü ve cinsiyetçi çıkışlarıyla tanınan Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte daha önceden emekli olacağını duyurmuştu

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN