Filistin yanlısı aktivistlerden Brıtish Müzesi’ne BP protestosu: İsrail'in soykırımını körüklemesini izlemeyeceğiz

Filistin yanlısı aktivistlerden Brıtish Müzesi’ne BP protestosu: İsrail'in soykırımını körüklemesini izlemeyeceğiz

Filistin yanlısı protestocular bu kez İngiltere’deki British Müzesi’nde oturma eylemi düzenledi. Aktivistler oturma eyleminde müze yönetimine ‘İsrail'in sömürgeci soykırımından kazanç sağlayan bir enerji şirketi olan BP ile 10 yıllık ortaklığını sona erdirmesi’ çağrısında bulundu.

SALİHA SULTAN

İsrail’e destek veren Batılı ülkelerde Filistin yanlısı seslerin susturulma çabalarına rağmen vicdanlar susturulamıyor. Filistin yanlısı protestocuların New York'taki Modern Sanat Müzesi’ndeki (MoMA) ve Brooklyn Müzesi'ndeki eylemlerinin ardından bir protesto da İngiltere’deki British Müzesi’nde gerçekleştirdi.

Filistin İçin Enerji Ambargosu grubu çatısı altında toplanan protestocular British Museum'un İsrail tarafından gaz arama lisansı verilen altı şirketten biri olan petrol devi BP ile yapılan 10 yıllık anlaşma nedeniyle oturma eylemi düzenledi.

Geçtiğimiz Aralık ayında müze, BP ile 50 milyon Euro tutarında bir sponsorluk anlaşması yaptığını, bu anlaşmanın müzenin kalıcı koleksiyonunun 10 yıllık bir süre boyunca yenilenmesi ve yeniden sergilenmesi için kullanılacağını duyurmuştu.

filistin-2.jpg

Oturma eylemini düzenleyen Filistin İçin Enerji Ambargosu grubu, sosyal medya platformu X'te BP'nin geçen yıl 30 Ekim'de İsrail tarafından gaz lisansı verilen altı şirketten biri olduğu haberine atıf yaptı. Müzenin ‘İsrail'in sömürgeci soykırımından kazanç sağlayan bir enerji şirketi olan BP ile 10 yıllık ortaklığını sona erdirmesini isteyen grup, "İngiltere merkezli enerji şirketlerinin İsrail'in sömürgeci soykırımını körüklemesini boş boş izlemeyeceğiz" diye yazdı. Grup, etkinliği Filistin Dayanışma Kampanyası ile birlikte düzenlediğini kaydetti.

Telegraph'ın haberine göre Metropolitan Polisi protestodan haberdar edildi ancak eyleme polis katılımı olmadı.

BP'nin British Museum'a verdiği destek yaklaşık otuz yıl öncesine, yani 1996 yılına kadar uzanıyor. Petrol şirketi, sergilere sponsor olmanın yanı sıra 2000 yılında kurumda bir tiyatro salonu da finanse etti. Telegrap’a konuşan bir müze sözcüsü oturma eylemi hakkında şunları söyledi: "British Museum, diğer insanların görüşlerini ifade etme haklarına saygı duyuyor ve koleksiyon, personel veya ziyaretçiler için herhangi bir risk olmadığı sürece müzede barışçıl protestolara izin veriyor . "

Çevreci aktivistler oturma eyleminde, ‘savaşlardan kar sağladığını’ ileri sürdükleri BP'nin British Museum ile olan mali bağlarını protesto ederek, kuruma petrol şirketinden fon almaması çağrısında bulundu.

2019 yılında romancı Ahdaf Soueif, BP'nin finansmanını gerekçe göstererek British Museum'un yönetim kurulundan istifa etti . Şubat 2020'de iklim aktivisti bir grup olan BP or Not BP, British Museum’u önüne 13 metrelik Truva Atı getirdikleri bir eylemle protesto etmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN