Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi, İsrail ordusunun 11 Ağustos’tan itibaren Gazze kentinde gerçekleştirdiği operasyonların bilançosuna ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, ordunun sivil yerleşim yerlerini hedef aldığı, çok sayıda binanın yıkıldığı ve çok sayıda kişinin yerinden edildiği kaydedildi.
Gazze hükümeti, İsrail’in uygulamalarını “sistematik yıkım, zorla yerinden etme ve etnik temizlik politikaları” çerçevesinde değerlendirdi.
YIKIMIN BOYUTU
Açıklamaya göre, saldırılar sonucu aralarında çok katlı binaların da bulunduğu en az 1.600 bina tamamen yıkılırken, yaklaşık 2 bin bina ağır hasar aldı. Ayrıca 13 bini aşkın çadır da kullanılamaz hale geldi.
Sadece eylül ayında tamamen yıkılan bina sayısı 70, ağır hasarlı bina sayısı 120 olarak bildirildi. Bu dönemde 3 bin 500 çadır da kullanılamaz durumda kaldı.
Yetkililer, yıkım nedeniyle çok katlı binalarda yaşayan en az 50 bin, çadırlarda yaşayan 52 bin kişi olmak üzere toplamda 100 binden fazla kişinin barınaksız kaldığını belirtti.
YERİNDEN EDİLENLER
Gazze hükümeti, 11 Ağustos’tan bu yana 350 binden fazla kişinin kent içinde doğudan batıya ve orta bölgelere doğru göç ettiğini kaydetti. Açıklamada, bunun “etnik temizlik ve sistematik soykırım politikasıyla kasıtlı olarak işlenen savaş suçlarını açıkça yansıttığı” ifade edildi.
İSRAİL’İN PLANI VE OPERASYONLAR
İsrail Güvenlik Kabinesi, 8 Ağustos’ta Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Gazze kentinin işgaline yönelik planı onaylamıştı. İsrail ordusu ise 11 Ağustos’ta Zeytun Mahallesi’nden itibaren kentteki operasyonlara başlamıştı.
