Havacılık tarihinin en büyük gizemi: MH370

Havacılık tarihinin en büyük gizemi: MH370

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’dan 10 yıl önce 227 yolcu ve 12 kişilik mürettebatıyla Pekin’e gitmek üzere yola çıkan ancak kalkış sonrası sırra kadem basan Malezya uçağının akıbeti halen bilinmiyor. Uçağın bulunması için pek çok ülke ve kurum seferber oldu ama sonuç alınamadı.

Mart 2014’te Çin’in başkenti Pekin’e gitmek için Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da, “MH370” sefer sayılı uçağa binen 227 yolcu, bunun son seyahatleri olacağından habersizdi. Yerel saatle 00.41’de 12 mürettebatla yola çıkan Boeing 777 tipi uçak, en son 02.14’te askeri radarda, Sumatra Adası ve Malezya arasındaki Malakka Boğazı üzerinde görüldü.

Pekin’e 1 saat kala pilot, Vietnam hava sahasına geçmek üzereyken son mesajı verdi:

“İyi geceler, Malezya üç yedi sıfır...”

Aniden yön değiştiren uçakla tüm elektronik iletişim kesildi. Önce Malezya üzerinden geri döndü, ardından yakıtının bittiği varsayılana kadar uzak güney Hint Okyanusu’na doğru ilerledi. Uçağın 10 Mart 2014’te son görüldüğü noktanın merkeze alındığı arama kurtarma çalışmaları kapsamında milyonlarca kilometrekare tarandı ancak kayda değer sonuca ulaşılamadı.

KOMPLO TEORİLERİ

Şimdiye kadar gerçekleştirilen en büyük ve en pahalı arama operasyonu 4 yıl sürdü. Pek çok ülke ve kurum seferber oldu. Binlerce oşinograf, havacılık mühendisi ve amatör dedektif, uçuştan elde edilen parçalı verileri inceleyerek yolculuğun nerede bittiğini hesaplamaya çalıştı. Terör saldırısından pilotların intihar etmek isteyebileceğine kadar birçok komplo teorisi gündeme geldi. Dönemin Malezya Başbakanı Najib Razak, uçağın kasıtlı olarak rotasından çıkarıldığını iddia etti. Fakat olayı açıklığa kavuşturacak herhangi bir ipucuna rastlanmadı.

Malezya hükümeti, 28 Ocak 2015’te resmi olarak uçağın kaybolduğunu ve içindeki tüm yolcu ve personelin hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklamada “Yakıtı biten uçağın Hint Okyanusu’ndaki bir noktaya çakıldığı sonucuna varıldı” denildi.

Ağustos 2015’te kanadın bir parçası, Hint Okyanusu’nun kıyısında bulundu. Malezya Başbakanı Enver İbrahim’in anma töreninde yaptığı “Yeni kanıtlar ortaya çıkması durumunda arama çalışmalarını yeniden başlatmaktan mutluluk duyarız” açıklaması aileleri tekrar ümitlendirdi. Uçağın Uçuş Amiri Patrick Gomes’in eşi Jaquita Gonzalez “Bunun en büyük düşmanıma olmasını istemem. Sadece uçağın bulunmasını istiyorum. En azından o zaman kocamın huzur içinde yatmasına izin verebilirim” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN