Hindistan’da ‘dil krizi’: Milyonlar sokağa dökülebilir

Hindistan’da ‘dil krizi’: Milyonlar sokağa dökülebilir

700’den fazla dilin konuşulduğu Hindistan'da Başbakan Narendra Modi'nin Hintçeyi ülkenin ana dili yapma çabası üzerine ülkede gerilim artıyor. Ülke hükümeti, ‘Hint emperyalizmi’yle suçlanırken, ülkenin Hintçe konuşmayan eyaletleri sert tepki gösteriyor.

Dünyanın dil açısından en çeşitli ülkelerinden biri olan Hindistan'da, dil uzun zamandır tartışmalı bir konu olarak ülke gündemindeki yerini koruyor. Ancak Başbakan Modi ve yönetimi, Hintçeyi ülke çapında zorunlu yapmaya çalışıyor.

Yalnızca Hintçe kullanan Başbakan Modi'nin konuşmaları ve kabine belgelerinin yüzde 70'inden fazlası Hintçe hazırlanıyor. Ülkenin içişleri bakanı ve Başbakan Modi'nin en yakın müttefiki olan Amit Shah 2019'da "Ulusu birlik içinde bir araya getirme yeteneğine sahip bir dil varsa, o da Hint dilidir" demişti.

‘HEM GÜLÜNÇ HEM TEHLİKELİ’

Hayatını Hindistan'ın 700'den fazla dilini ve binlerce lehçesini kaydetmeye adayan Hindistan'ın en ünlü dilbilimcilerinden biri olan Ganesh Narayan Devy, son zamanlarda Hintçeyi empoze etme girişimleri hem gülünç hem de tehlikeli buluyor. Devy, "Hindistan'ı tarih boyunca birleştiren tek bir dil değil, çok sayıda dildir. Tüm yerel dilleri barındırmadığı sürece Hindistan olamaz” dedi.

2011'deki en son nüfus sayımına göre Hintlilerin yüzde 44'ü Hintçe konuşuyor. Bununla birlikte, bazıları Hintçeden tamamen farklı olan ve milyonlarca kişinin konuştuğu 53 yerel dil de Hintçe bayrağı altında sınıflandırılmaktadır.

Devy, "İnsanların duaları için Sanskritçeyi, filmler ve aşk için Hintçeyi, aileleri ve kişisel düşünceleri için ana dillerini ve kariyerleri için İngilizceyi kullandıklarını göreceksiniz. Tek dilli bir Hintli bulmak zor. Bu kutlanmalı, tehdit edilmemeli” diye ekledi.

ON YILLARDIR SÜREN TARTIŞMA

Hintçenin önemi konusundaki tartışma, Hindistan'ın bağımsızlığından bu yana şiddetle devam ediyor. Hindistan'da en fazla konuşulan olan Hintçe konuşan olmasına rağmen, bunlar büyük ölçüde kuzeyde, siyasi açıdan güçlü eyaletlerde yoğunlaşmıştır. Hintçe geleneksel olarak Tamilce konuşan Tamil Nadu ve Kannadaca konuşan Kerala gibi güney eyaletlerinde ve 78 milyon Bengalce konuşanın yaşadığı Batı Bengal gibi doğu eyaletlerinde çok az varlığa sahiptir.

ATEŞLİ PROTESTOLARLA DOLU KRİZİN GEÇMİŞİ

Geçmişte Hintçeyi tek dil olarak tanımlamak için girişimlerde bulunuldu, ancak tümü, güney bölgelerden sert protestolarla karşılandı. 1960'larda, hükümet Hintçenin tek resmi dil olacağını ilan ettikten ve İngilizceyi kademeli olarak kullanımdan kaldırdıktan sonra, Tamil Nadu'da birkaç kişinin kendini ateşe verdi ve protestolara yönelik acımasız baskı onlarca kişinin öldüğü şiddetli bir ayaklanmaya dönüştü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN