‘İlhak’ bölgesini ‘terk edin’ çağrısı

‘İlhak’ bölgesini ‘terk edin’ çağrısı

Rusya’nın Ukrayna’da işgal ettiği en stratejik bölge olarak kabul edilen Herson’un Moskova tarafından atanan kukla lideri Vladimir Saldo halka bölgeyi terk etme çağrısında bulundu. Çağrı, Moskova’nın ilhak ettiği bölgeler üzerindeki kontrolünün zayıfladığı iddialarını teyit etti. Halka “Rusya’ya gidin” diyen Saldo, Kremlin’den tahliyeye yardım etmesini istedi.

Ukrayna’nın Rus işgali altında bulunan bölgesi Herson’a Rusya’nın atadığı yönetici Vladimir Saldo, sivillere bölgeyi terk etme çağrısında bulundu, bunun gerekçesi olarak ise Ukrayna’nın roket saldırılarını gösterdi. BBC’nin haberine göre, bölgedeki kentlerin neredeyse her gün Ukrayna’nın roket saldırılarına maruz kaldığını belirten Saldo, “Bu tür saldırılar ciddi hasara yol açıyor” dedi. Özellikle de Dinyeper Nehri’nin batısında yaşayanlara “Rusya’ya gidin” diyen Saldo, Rusya’dan da bu tahliyeye yardım etmesini istedi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Marat Hüsnüllin de devlet televizyonundan yayınlanan açıklamada benzer bir çağrı yaptı, “Hükümet Herson bölgesinde yaşayan halkın diğer bölgelere tahliyesine yardımcı olma kararı aldı” dedi. Rusya’nın güneyi ve Kırım’dan sorumlu olan Hüsnüllin, “Herkese ücretsiz konaklama ve ihtiyaç duyacakları her türlü şeyi sağlayacağız” dedi. Ukrayna, bölge deki sivilleri hedef aldığına dair suçlamaları reddediyor. Ukrayna’nın güneyindeki Herson bölgesinin kuzeybatısında kaybettiği bazı toprakları geri alan Ukrayna güçleri, son haftalarda bölgenin başkenti olan Herson’a da yaklaştı.

Bu kent, Rusya’nın saldırıya geçtiği 24 Şubat’tan bu yana ele geçirdiği tek bölgesel başkent. Aynı zamanda, Rusya’nın geçtiğimiz haftalarda ilhak ettiğini açıkladığı kısmen işgal altındaki dört Ukrayna vilayetinden biri. Bölge ayrıca konumundan dolayı çok büyük bir stratejik öneme sahip. Zira Kırım’a giden tek karayolu buradan geçerken Ukrayna’yı ikiye bölen Dinyeper deltasını da kontrol ediyor. Ekim ayında Ukrayna güçleri işgalin başlamasından beri ilk defa en büyük ilerleyişlerini kaydetti. Son olarak Kiev, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin geçtiğimiz ay içinde 75’i Herson bölgesinde olmak üzere 600’den fazla yerleşim yerini yeniden ele geçirdiğini açıkladı.

Sivillerin Herson’dan kaçması, Rusya’nın geçen ay Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 15’ini ilhak ettiği ve Portekiz büyüklüğünde bir alanı Rusya’ya kattığı iddiasına bir “darbe” olarak görülüyor. Zira bölgede Rus ordusunun en iyi eğitimli birliklerinin büyük bir kısmı konuşlandığı belirtiliyor. Herson, Ukrayna ve Batı’nın tanımadığı bir referandumla Rusya’ya katıldığını açıklayan dört bölgeden biri. Rusya’nın ilhak girişimi önceki gün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda büyük bir çoğunlukla kınanmıştı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 143 ülke bu kınamayı desteklerken Çin ve Hindistan gibi 35 ülke de çekimser kalmıştı. Rusya dışında yalnızca dört ülke karara karşı çıktı.

Bu, işgalin başından beri Rusya’nın diğer ülkelerden en az destek gördüğü oylama oldu. Öte yandan dün Rusya ile Ukrayna arasında 20’şer askerin takas edildiği açıklandı.

AKPM RUSYA’YI TERÖRİST REJİM İLAN ETTİ

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Ukrayna ile çatışma halinde olan Rusya’yı “terörist rejim” ilan eden karar aldı ve bunu yapan ilk uluslararası kurum oldu. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını kınayan AKPM, Ukrayna ile dayanışma çağrısı yaptı ve Rusya’nın Doğu Ukrayna’daki dört bölgeyi referandum sonucu ilhak etmesinin meşru olmadığını savundu. Oylamaya katılan 100 parlamenterden 99’u karar lehine oy verirken, sadece CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili, emekli büyükelçi Ünal Çeviköz çekimser oy kullandı. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker, Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik ve İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı ise Rusya’ya “terörist rejim” diyen kararı destekledi ve destekler nitelikte oy kullandı. Çeviköz, konuya dair sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Oldukça kafa karıştırıcı bir rapordu. Değişikliklerin hiçbiri önümüze uygun şekilde gelmedi. Son dakika birçok sözlü düzeltme kafa karışıklığımı daha da artırdı. Kesinlikle Ukrayna’yı destekliyorum ve Rus saldırganlığını kınıyorum. Hayır oyu vermedim, tepkim karışıklığa oldu” ifadelerini kaydetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN