İngiltere'de milletvekili ile bakan arasında dikkat çeken 'Cemal Kaşıkçı' diyaloğu: 'Demokrasi böyle bir şey' dedirten tartışma

İngiltere İşçi Partisi milletvekili Chris Bryant’ın, İngiliz Dışişleri Bakanı Liz Truss’a sorduğu sorular demokrasinin aslında ne olduğunu anlatmak için örnek oldu. Byrant'ı Bakan Truss'u sıkıştırarak sorduğu sorması sosyal medyada çokça ilgi gördü.

Geçtiğimiz günlerde İngilere'de Dış İlişkiler Komitesi, Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi (FCDO) ve Dışişleri Bakanlığı ile bağlantılı ve British Council dahil olmak üzere Komite'nin görev alanı içindeki diğer organların harcamalarını, idaresini ve politikasını inceledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Dışişleri Komitesi oturumunda, İşçi Partisi milletvekili Chris Bryant’ın soruları karşısında adeta ter döktü. İngiltere’nin Rusya’nın otoriterliğine karşı politikalarını savunan Truss, İşçi Partisi milletvekili Chris Bryant‘ın, körfez şeyhlikleri için benzer bir değerlendirme yapıp yapmadıkları, Körfez rejimleri ile işbirlikleri esnasında insan hakları ihalleleri ile ilgili hatırlatma yapıp yapmadıklarını sorduğu Truss, kaçamak yanıtlarla soruları geçiştirmeye çalıştı. Yanıt veremediği soruları yazılı olarak ileteceğini belirtti.

Bryant’ın Cemal Kaşıkçı cinayetini de sorduğu diyalogda Liz Truss, körfez şeyhlikleri ile ilgili insan hakları sorularını İngiltere’nin müttefikleri yanıtını vererek geçiştirmeyi denedi.

İşçi Partisi milletvekili Chris Bryant’ın, İngiliz Dışişleri Bakanı Liz Truss’ı sıkıştıran soruları:

“Müttefikimiz dediğiniz Suudi Arabistan otoriter bir rejim değil mi?”

“Herhangi bir Körfez ülkesiyle ilgili olarak insan hakları konusunu hiç gündeme getirdiniz mi?”