İngiltere'de başbakanlık koltuğuna kim oturacak? Gözler dört isimde

İngiltere'de başbakanlık koltuğuna kim oturacak? Gözler dört isimde

Sadece 45 gün görev yaparak İngiltere'nin tarihinde en kısa süre görevde kalan başbakan olan Liz Truss'tan boşalan koltuğa kimin geçeceği merak konusu. Gözler ise dört isim üzerinde yoğunlaşıyor: Sunak, Mordaunt, Hunt ve Wallace.

İngiltere Başbakanı Liz Truss istifa ettiğini açıkladı. Truss istifa kararını Başbakanlık Konutu önünde yaptığı açıklamayla kamuoyuna duyurdu.

Liz Truss 5 Eylül'de iktidardaki Muhafazakar Parti'nin lideri seçilmiş, 6 Eylül'de de başbakan olarak atanmıştı. Sadece 45 gün görev yapan Truss böylece İngiltere'nin tarihinde en kısa süre görevde kalan başbakan oldu.

BOŞALAN KOLTUĞA KİM GEÇECEK?

İstifa sonrası Truss'ın koltuğunun nasıl doldurulacağı merak konusu. Gözler dört isim üzerinde yoğunlaştı.

İlki, Muhafazakar Parti'nin eylül başındaki kongresinde yüzde 57'lik destek sağlayan Truss'ın ardından delegelerin yüzde 43'ünün oyunu alan Rishi Sunak. TRT Haber'de yer alan habere göre; Eski Maliye Bakanı Sunak, partili milletvekilleri arasındaki yoklamada Truss'ı 113'e karşı 137 oyla geçmişti.

Milletvekili oylamasında 105'te kalarak genel oylamaya katılma hakkı elde edemeyen Avam Kamarası lideri Penny Mordaunt, parti içinde birliği sağlayıp, olağan koşullarda 18 ay sonra yapılacak seçimlere kadar partiyi toparlayabilecek bir isim olarak öne çıkıyor.

'GİZLİ BAŞBAKAN' OLARAK ANILAN HUNT

Truss'un geçen hafta atadığı Maliye Bakanı Jeremy Hunt, piyasalara güven telkin eden açıklamalarıyla "gizli başbakan" olarak anılıyordu. Ancak Truss'ın istifasının hemen ardından, başbakanlık yarışına katılmayacağını açıkladı.

Hunt, 2019’daki yarışı önceki Başbakan Boris Johnson karşısında kaybettikten sonra parlamentonun arka sıralarına düşmüştü.

FAVORİ ADAY SUNAK

Bahis sitelerinde konuşulan favori aday Sunak, ikinci sıradaki Mordaunt'un epey önünde gözüküyor. Savunma Bakanı Ben Wallace istikrarlı yükselişiyle bu ikiliyi takip ediyor.

Partinin sağ kanadının desteğiyle 19 Ekim'de istifa eden eski İçişleri Bakanı Suella Braverman ve Uluslararası Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kemi Badenoch da aday olabilir.

Parlamento grubunda Johnson'a ilk bayrak açanlardan eski bakan Sajid Javid ve Johnson'ın yakın çalışma arkadaşı Nadhim Zahawi şansı olan diğer isimlerden. Johnson'ın başbakanlık konutunun bulunduğu Downing Sokağı'na geri dönmesi bile konuşulan senaryolar arasında.

Parti içindeki tüm grup ve kanatların kısa süre içinde uzlaşmaya varamaması halindeyse erken genel seçim ihtimali yükselecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN