Irak’ta halk bugün genel seçimler için sandık başına gitti. Ülke genelinde sabah 07.00’de başlayan oy verme işlemleri, Türkiye saatiyle 18.00’de sona erecek. Seçimlerde 329 sandalyeli meclisin yeni üyeleri belirlenecek. Sandalyelerin dörtte biri kadın adaylara ayrılırken, yarışta 7 bin 744 aday bulunuyor.
Ülkenin 19 vilayetinden 18’inde sandıklar kuruldu; yeni oluşturulan Halepçe vilayetinde yaşayan seçmenler ise Süleymaniye seçim bölgesinde oy kullanıyor. Oy verme hakkına sahip yaklaşık 32 milyon kişiden 21,4 milyonu seçmen kütüklerine kayıt yaptırdı.
Başkent Bağdat’ta seçmenler, sabahın erken saatlerinden itibaren okullarda kurulan sandıklarda oy kullanmaya başladı. Vatandaşlar, “ülkenin istikrarı ve geleceği” için oy verdiklerini ifade etti. Vatan Okulu başta olmak üzere birçok seçim merkezinde uzun kuyruklar oluştu.
ERBİL’DE BARZANİ OYUNU KULLANDI
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani de Erbil’deki Rotana Otel’de kurulan sandıkta oyunu kullandı. Barzani, dün yaptığı açıklamada, “Ülkenin kaderi ve geleceği, anayasanın uygulanması ve federal yapının daha iyi pekiştirilmesi verilecek oylarla belirlenecek” ifadelerini kullanarak seçmenleri sandığa gitmeye çağırmıştı.

IKBY’de Erbil, Duhok ve Süleymaniye seçim bölgelerinde toplam 2 milyon 844 bin 51 seçmen bulunuyor. Bölgenin Irak Parlamentosu’nda 46 sandalyesi var; bunların 15’i Erbil, 18’i Süleymaniye, 11’i Duhok ve 2’si kota kapsamında temsil ediliyor.
Erbil’de 9 parti ve 6 bireysel listeyle 108 aday, Süleymaniye ve Halepçe’de 9 parti ve 4 bağımsız listeyle 136 aday, Duhok’ta ise 59 aday meclise girebilmek için yarışıyor.
Şİİ BLOKLAR VE SUDANİ KOALİSYONU
Seçimin, eski Başbakan Nuri el-Maliki’nin liderliğindeki Şii bloğu ile mevcut Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani’nin koalisyonu arasında geçmesi bekleniyor. Sudani, ikinci dönem için yarışsa da uzmanlar, Şii Koordinasyon Çerçevesi (SCF) içindeki derin görüş ayrılıkları nedeniyle bunun zor olabileceği görüşünde.
Reuters’a göre, Sudani’nin partisinin en fazla sandalyeyi alması bekleniyor, ancak çoğunluğu sağlama ihtimali düşük. Bu da seçim sonrası hükümet kurma sürecinin uzun müzakerelere sahne olabileceği anlamına geliyor.
SÜNNİ VE KÜRT PARTİLER DE KİLİT KONUMDA
Seçimin Sünni kanadında en güçlü yapı, Parlamento Başkanı Muhammed el-Halbusi’nin liderliğindeki İlerleme Partisi. Parti, özellikle ülkenin kuzey ve batısındaki Sünni bölgelerde güçlü bir desteğe sahip.
Kürt partiler arasında ise Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ve Bağdat yönetimiyle daha yakın ilişkilere sahip Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) öne çıkıyor. Güçlü Şii din adamı Mukteda es-Sadr ise taraftarlarına seçimleri boykot etme çağrısı yaptı.
