Irak'ta tartışmalı seçim yasası meclisten geçiyor

Irak'ta tartışmalı seçim yasası meclisten geçiyor

Irak Meclisi’nde milletvekilleri arasında uzun süren görüşme ve müzakereler sonrası sabaha karşı gerçekleştirilen oturumda tartışmalı yeni seçim yasası tasarısının bazı maddeleri oylandıktan sonra kabul edildi.

Irak Meclisi’nde tartışmalara neden olan yasanın kabul edilen maddelerine göre, mecliste sandalye sayısı, mevcut haliyle 329 olacak. Seçimde oylar elle sayılacak ve sonuçlar, en geç 24 saat içerisinde açıklanacak.

AZINLIKLARA YÖNELİK KOTA

Yeni yasada, azınlıklara da kota ayrılıyor. Buna göre, Hristiyanlara Bağdat, Musul, Kerkük, Duhok ve Erbil kentlerinden 5, Yezidilere Musul'dan 1, Sabia Mendailere ise Bağdat'tan 1 sandalye veriliyor. Şebeklere de Musul ve Feyli Kürtlere Vasıt ilinden birer sandalye tahsis edilecek.

Yasada, milletvekili adayları için üniversite şartı aranırken, azınlık adaylarının ise lise mezunu olabileceğine karar verildi. Milletvekili adaylarının hiçbir "ahlaki suça" karışmamış ve bu konuda hüküm giymemenin yanı sıra idari ve mali yolsuzluklara da bulaşmamış olma şartı koyuldu.

DİĞER MADDELER YOLDA

Mecliste ayrıca daha önce lağvedilen yerel vilayet meclisi seçimlerinin de 6 Kasım 2023'te yapılması onaylandı. Yeni seçim yasası tasarısının diğer maddeleri ise 25 Mart'ta mecliste oylamaya sunulacak.

Irak'ta hükümet ortağı Şii, Sünni ve Kürt partilerin hazırladığı yeni seçim yasası tasarısıyla, ‘çoklu seçim bölgesi’ sisteminden, ‘kapalı liste ve tek seçim bölgesi’ sistemine geçilmesi planlanıyor. Bazı küçük partiler ve bağımsız milletvekilleri, iktidar partilerinin işine yarayacağı gerekçesiyle tasarıya karşı çıkıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN