İran’da başörtüsüz iki kadına 'yoğurtlu' saldırı

İran’da başörtüsüz iki kadına 'yoğurtlu' saldırı

İran'da kadına yönelik şiddet ve taciz son bulmuyor... Bir kişi, markette alışveriş yapan iki kadına başörtüsü takmadıkları gerekçesiyle "yoğurtlu" saldırıda bulundu. Marketin rafından aldığı yoğurdu kadınların başından aşağı boşaltan saldırgan gözaltına alındı. İki kadın hakkında ise "toplum içerisinde başörtüsü kuralına uymama" suçundan soruşturma açıldığı öğrenildi. İran Cumhurbaşkanı Reisi, Tahran’da yaptığı bir konuşmada, "Başörtüsü takmayanlar ikna edilmeli." dedi.

İran'ın kuzeydoğusunda yer alan Meşhed kentinde iki kadın kentteki bir markette alışveriş yapıyordu. O sırada yoldan geçen bir kişi, iki kadınla önce tartıştı. Daha sonra raftan aldığı yoğurdu, kadınların kafasından aşağı boşalttı. Saldırgana marketteki ve çevredeki kişiler tarafından müdahale edildi.

İran medyasında yer alan haberlere göre, saldırgan hakkında "aşağılayıcı eylemde bulunmak ve düzeni bozmak" suçlamasıyla tutuklama kararı çıkarıldı. Saldırıya uğrayan iki kadınsa "toplum içinde başörtüsü takmadıkları" gerekçesiyle gözaltına alındı. Olayın yaşandığı market sahibine de uyarı cezası verildiği belirtildi.

lal.webp

İran İyiliği Emretme ve Kötülükten Sakındırma Merkezi tarafından olaya ilişkin yapılan açıklamada, saldırganın başörtüsüz kadınlara müdahale şeklinin kabul edilemez olduğu belirtilerek, “Böyle bir müdahale yöntemi doğru değil. Ancak kadınların başörtülerini takmamaları da suç kapsamına girmektedir” denildi.

İRAN CUMHURBAŞKANI: BAŞÖRTÜSÜ TAKMAYANLAR İKNA EDİLMELİ

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Tahran’da düzenlenen bir iftar programında yaptığı konuşmada, başörtüsünün dini ve yasal zorunluluk olduğunu belirterek, "Bazıları bu inancı paylaşmayabilir. Bu nedenle kültürel ve dini merkezler ikna yöntemi için kullanılmalı. Başörtüsü takmayanlar ikna edilmeli. Elbette başörtüsü yasal zorunluluk olduğu için toplumun tüm kesimi bu kurala riayet etmelidir" dedi.

"YARGI BAŞÖRTÜSÜ YASASI İHLALLERİNİ DİKKATLE TAKİP EDECEK"

İran Yargı Erki Başkanı Muhsin Ejei ise yaptığı açıklamada, zorunlu başörtüsü yasası konusunda geri adım atmadıklarını söyleyerek, “Yargı başörtüsü yasası ihlallerini dikkatle takip edecek ve bu konuya özel olarak yaklaşacak” şeklinde konuştu.

İran İçişleri Bakanlığı tarafından ülkede zorunlu başörtüsü yasasını ihlal edenlere ilişkin dün yayınlanan bildiride ise, “Dini ve geleneksel ilke ve değerlerimizde herhangi bir geri adım olmamıştır. Bakanlık olarak yargı ve diğer ilgili kurumlar ile birlikte başörtüsü ihalelerine izin verilmeyecektir” ifadeleri kullanılmıştı.

İRAN'DA MAHSA AMİNİ PROTESTOLARI

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından "başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle" gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin, 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülke yönetimine karşı şiddetli protestolara yol açmıştı. Aylarca devam eden gösterilerde çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN