İran'dan Nobel Barış Ödülü'nün Nergis Muhammedi'ye verilmesine kınama

İran'dan Nobel Barış Ödülü'nün Nergis Muhammedi'ye verilmesine kınama

İran Dışişleri Bakanlığı Nobel Barış Ödülü'nün 'İranlı kadınların maruz kaldığı baskıya karşı sürdürdüğü mücadeleden' ötürü cezaevindeki Nergis Muhammedi'ye verilmesini kınadı. Ödülün verilmesini 'taraflı bir siyasi hakaret' olarak nitelendiren İran Dışişleri Bakanlığı, "Nobel Barış Komitesine bu ödülü uluslararası alanda barış ve adalet kültürünü içtenlikle teşvik etmeye çalışan kişi veya kuruluşlara vermesini tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Norveç Nobel Komitesi, 2023 Nobel Barış Ödülü'nü 'ulusal güvenliğe karşı eylemde bulunmak ve rejime karşı propaganda' gibi suçlardan Kasım 2021'den beri Tahran'da cezaevinde olan İranlı kadın hakları savunucusu Nergis Muhammedi'yi layık gördü. Komite 'İranlı kadınların maruz kaldığı baskıya karşı sürdürdüğü mücadeleden' ötürü ödülü Nergis Muhammedi'ye verdiğini açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, yaptığı yazılı açıklama ile Nobel Barış Ödülü'nün Nergis Muhammedi'ye verilmesini kınadı. Kenani yaptığı açıklamada, "Nobel Barış Komitesinin, Barış Ödülü'nü, defalarca yasaları ihlal ettiği ve suç işlediği gerekçesiyle mahkum edilen bir kişiye verdiğini görüyoruz. Bu eylemi taraflı ve siyasi bir hareket olarak kabul ediyor ve kınıyoruz" ifadelerine yer verdi.

'ÖDÜL BARIŞI İÇTENLİKLE TEŞVİK ETMEYE ÇALIŞANLARA VERİLMELİ'

Nobel Komitesini İran'a karşı 'yanlış iddialarda' bulunduğu gerekçesiyle eleştiren Kenani, bunun "bazı Avrupa hükümetlerinin bilgileri çarpıtma ve İran'daki iç gelişmeler hakkında kafa karıştırıcı ve tahrif edilmiş rivayetler üretme yaklaşımının göstergesi" olduğunu kaydetti.

Ödülün bazı Batılı ülkeler için 'siyasi bir araç' olduğunu savunan Kenani, "Nobel Barış Komitesine bu ödülü uluslararası alanda barış ve adalet kültürünü içtenlikle teşvik etmeye çalışan kişi veya kuruluşlara vermesini tavsiye ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN