İsrail Yüksek Mahkemesi, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar'ı görevden alma kararını durdurdu.
İsrail Yüksek Mahkemesi, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar'ı görevden alma kararını durdurdu. Mahkeme, konuya ilişkin itirazları dinlemek üzere 8 Nisan'a kadar süre tanıdı. Bu karar, özellikle hükümetteki aşırı sağcı isimlerin tepkisini çekti.
'SAVAŞI YÜRÜTEMEYECEK KOMUTANLARA YER YOK'
Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, "Hemen yeniden yargı reformu" çağrısı yaparken, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, "Yüksek Mahkeme savaşı yürütmeyecek, komutanlarını seçmeyecek" ifadelerini kullandı. İletişim Bakanı Shlomo Karhi ise mahkemenin yetkisini sorgulayarak, "Bu hükümetin yetkisinde, emriniz geçersiz" dedi.
Netanyahu, Ronen Bar'ı görevden alma kararını "süregelen güvensizlik" ile gerekçelendirmişti. Ancak Bar, Netanyahu'yu "kişisel" davranmakla suçladı. İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara da Başbakan'ın bu kararının "keyfi ve hukuksuz" olabileceği uyarısında bulundu.
Ülkede Netanyahu'nun, yakın danışmanlarının karıştırdığı dosyaları soruşturan Şin-Bet Direktörü'nü görevden almasına karşı protestolar devam ediyor.
NETANYAHU KİŞİSEL DAVRANMAKLA SUÇLANIYOR
Başbakan Netanyahu, Bar'ı görevden alma kararını "süregelen ve zaman içinde artan güvensizlik" ile gerekçelendirdi. Buna karşılık Bar, Netanyahu'yu "kişisel" davranmakla suçladı. İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara ise Başbakan'ın bu adımının "keyfi ve hukuksuz" olabileceği uyarısında bulundu. Başsavcılık, Netanyahu'nun yakın danışmanlarının soruşturulduğu dosyalara Şin-Bet'in baktığını belirterek, kararın "çıkar çatışması doğurabileceğine" dikkat çekti.
Netanyahu'nun bu hamlesi, ülke genelinde büyük tepkiye yol açtı. Muhalefet, hükümet karşıtı gösteriler düzenleme kararı aldı. Başta Batı Kudüs ve Tel Aviv olmak üzere birçok kentte binlerce kişi sokaklara döküldü. İsrail basını, bağımsız bir kurum olarak kabul edilen Şin-Bet'in direktörünün ülke tarihinde ilk kez görevden alınmak istendiğine vurgu yaptı.
ATEŞKES İHLALİNDEN SONRA GAZZE
Bu siyasi krizin ortasında, İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne yönelik şiddetli saldırılarını yeniden başlattı. 19 Ocak'ta yürürlüğe giren ateşkesi bozan İsrail, 18 Mart'tan itibaren Gazze'ye hava ve kara saldırıları düzenledi. Saldırılarda çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocuk olmak üzere 600'e yakın Filistinli hayatını kaybetti, yaklaşık 1000 kişi yaralandı.
İsrail, Hamas'ın yeni ateşkes tekliflerini reddettiğini öne sürerek, "gittikçe artan askeri güçle" hareket edeceğini duyurdu. Gazze'ye yönelik saldırılar, Netanyahu'nun Şin-Bet Direktörü'nü görevden alma girişimi gibi tartışmalı siyasi adımlarının gölgesinde başlatıldı.
AŞIRI SAĞ REFORM ÇAĞRISI YAPIYOR
Netanyahu hükümetindeki aşırı sağcı isimler, Yüksek Mahkeme'nin kararına sert tepki gösterdi. Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, "Hemen yeniden yargı reformu" çağrısı yaparken, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, "Yüksek Mahkeme savaşı yürütmeyecek, komutanlarını seçmeyecek" ifadelerini kullandı. İletişim Bakanı Shlomo Karhi ise mahkemenin yetkisini sorgulayarak, "Bu hükümetin yetkisinde, emriniz geçersiz" dedi.