Çatışmanın ortasında yaşam savaşı! Şifa Hastanesi'nde neler oluyor?

Çatışmanın ortasında yaşam savaşı! Şifa Hastanesi'nde neler oluyor?

Gazze'nin en büyük hastanesi olarak bilinen Şifa Hastanesi'nde, günler geçtikçe can kayıpları da artıyor. 39 gündür İsrail güçleri tarafından ağır bombardımana tutulan hastanede elektrik kesik. Mevcut jeneratörlerin çalıştırılması için ise benzin kalmadı. Hastanenin müdürü ve israil tanklarını ensesinde hisseden doktorlar hastanedeki son durumu aktardı...

İsrail'in Gazze'ye saldırıları aralıksız şekilde sürerken, 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 630'u çocuk olmak üzere 11 bin 240'a yükseldi.

Şifa Hastanesi'ne sığınan binlerce insanda, hastanenin 100 metre ötesine yerleşmiş İsrail tanklarının yanına çadır kurmak zorunda kaldı. BBC Arapça Servisi'nden Ethar Shalaby, hastanenin müdürü ve diğer doktorlarla konuşarak hastanedeki mevcut durumla ilgili merak edilen sorulara yanıt aradı.

yeni-proje-2-003.jpg
Dr. Muhammad Abu Salamiya

Şifa Hastanesi Müdürü Dr. Muhammed Abu Salamiya, kuvöz gibi bazı temel araçların benzin bittiğinde çalıştırılamadığını hatırlatıyor.

ŞİFA HASTANESİ NEREDE?

Şifa Hastanesi, Gazze'nin en büyük sağlık yerleşkesi. Gazze Şehri'nin Rimal mahallesinde bulunuyor.

700 yatak kapasiteli hastanede beş ana bina mevcut:

Kadın doğum, jinekoloji ve doğumhaneler

Ameliyathaneler ve yoğun bakım servisi

Genel cerrahi ve ortopedi servisi

Dahiliye ve diyaliz bölümü

İdari bina, laboratuvarlar ve kan bankası

Hastanenin müdürü Dr. Muhammed Abu Salamiya, savaş yokken buranın Gazze'deki en iyi hastane olduğunu söylüyor. Burası dünyada da tanınmış bir eğitim ve araştırma hastanesi. Burada tüm uzmanlıkların olduğu söyleniyor.

'ŞİFA HASTANESİ MEZARLIĞA DÖNDÜ'

Dünya Sağlık Örgütü dün yaptığı açıklamada Şifa Hastanesi'nin "mezarlığa döndüğünü" söyledi.

DSÖ Sözcüsü, elektrik kesintisi ve yakıt kıtlığı nedeniyle onlarca prematüre bebeğin artık kuvözde tutulamadığını ve 45'e yakın böbrek hastasının diyalize bağlanamadığını da ekledi.

yeni-proje-3-002.jpg
İsrail bombardımanında evi yıkılan bir aile Şifa Hastanesi yerleşkesine çadır kurdu

ŞİFA HASTANESİ'NDE KAÇ HASTA VAR?

Hastane yönetimine göre, hasta sayısı her gün değişiyor. 13 Kasım'da yatan hasta sayısı tahmini 650 civarındaydı. 50 kişi diyaliz tedavisi görüyordu. 36 bebek kuvözlerde tutuluyordu. 26 kişi ise yoğun bakımdaydı.

Hastanede 700 sağlık çalışanı var. Öte yandan, hastane yerleşkesindeki beş binadan ikisi tahliye edildi ve tüm hastalar üç binaya taşındı. Gazze genelinde evlerini terk etmek zorunda kalan 5 bin kişi de hastaneye sığınmış durumda.

İNSAN SAYISI 60 BİNDEN BİRKAÇ BİNE DÜŞTÜ

7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e saldırısından bir hafta sonra, on binlerce kişi hastaneye sığınmaya çalıştı. O günlerde civardaki insan sayısı 60 bine kadar çıktı. Ancak hastane yerleşkesi çevresindeki saldırılar arttığından beri bu sayı azaldı ve birkaç bin kişiye kadar düştü.

'İNSANLAR SIĞINAKLARA KAÇMAYA ÇALIŞIRKEN ÖLDÜRÜLDÜ'

Dr. Abu Salamiya, "Buradaki hastalardan bazıları güneye ya da okullardaki sığınaklara kaçmaya çalışırken yolda öldürüldü. Eğer buradaki durum devam ederse insanlar ölecek. Kendimiz ve hastalarımız için, hastane dışında bir güvenli alan istiyoruz" diyerek BBC'ye konuştu.

yeni-proje-4.jpg
Gece saatlerinde Şifa Hastanesi'nin çevresi

HASTANEDE NE KADAR BENZİN KALDI?

12 Ekim'de İsrail ordusunun sözcüsü Daniel Hagari, 300 litre benzini hastaneye teslim edebileceklerini, ancak Hamas'ın bunu engellediğini iddia etmişti. Dr. Abu Salamiya, iddialara karşın, "benzinin teslim edilmesini geri çevirmediklerini" ancak bu miktarın jeneratörleri ancak yarım saat çalıştırmaya yeteceğini söylüyor.

GÜNLÜK 10 BİN LİTRE BENZİN GEREKİYOR

Sağlık personelini benzin getirmek için "gecenin bir yarısı çatışma alanına giderek" riske atamayacağını da ekliyor. Uluslararası Kızılhaç'ın benzin sevkiyatını yapmasını önerdiklerini, ancak henüz İsrail'den yanıt almadıklarını belirtiyor.

Hastane, günlük olarak 10 bin litre benzine ihtiyaç duyuyor.

ŞİFA HASTANESİ'NDEN TAHLİYELER MÜMKÜN MÜ?

Birçok kişinin merak ettiği soru, neden insanların Şifa Hastanesi'nden tahliye edilemediği. İsrail ordusu tahliye için güvenli rotalar oluşturulduğunu ileri sürüyor. İsrail ordu sözcüsü Hagari, hastanedeki bebeklerin başka bir hastaneye sevk edilmesine de yardımcı olmak istediklerini söylemişti. Ancak hastanedeki doktorlar, mevcut durumda bunun imkansız olduğunu söylüyor.

DOKTORLAR HASTANEDEN ÇIKAMIYOR

Ortopedi servisini yöneten Dr. Adnan Al-Bursh, hastanenin günlerdir abluka altında olduğunu, insanların bombardıman nedeniyle hastaneden çıkmaya korktuğunu kaydediyor.

Al-Bursh, "Hastaneye 100 metre mesafede üç tane İsrail tankı gördüm. Drone ve uçaklar sürekli tepemizde" diyor. Bu nedenle sağlık çalışanları da hastaneden dışarıya çıkamıyor.

yeni-proje-5.jpg
3 Kasım tarihinde bombalanan Şifa Hastanesi'nden görüntü

'HASTANEDE HAMAS VAR' İDDİASI

Dr. Abu Salamiya, BBC'ye yaptığı açıklamada, "İsrailliler yalan söylüyor. Birleşmiş Milletler'in, Kızılhaç'ın ve diğer uluslararası örgütlerin ekiplerini buraya yollayıp içeride militanların olup olmadığını araştırmasını istiyoruz. Burası hastalara ve yaralılara hizmet veren sivil bir kurum" dedi.

Dr. Al-Bursh ise "Militanların hastanede olması mümkün değil. Burası benim evim gibi. Eğer içeride militanlar olsa anında terk ederdim" diyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN