İsviçre'den Ukraynalı mültecilere özel statü

İsviçre'den Ukraynalı mültecilere özel statü

İsviçre hükümeti, Rusya'nın saldırıları nedeniyle ülkesini terk ederek ülkeye sığınan Ukraynalılara özel statü verileceğini açıkladı. Özel statünün, savaş nedeniyle ülkelerini terk eden Ukrayna vatandaşlarının yanı sıra Ukrayna'da oturum izni olup savaştan kaçan yabancı uyruklulara da sağlanacağı belirtildi.

İsviçre hükümeti, Rusya'nın saldırıları nedeniyle ülkesini terk ederek ülkeye sığınan Ukraynalılara özel statü verecek.

İsviçre'de Swissinfo.ch adlı internet sitesinde yer alan haberde, şimdiye kadar Ukrayna'dan 11 binin üzerinde savaş mağdurunun İsviçre'ye sığınma başvurusu yaptığı bilgisi verilerek, federal hükümetin kısa vadede 60 bin civarında mülteciyi daha alabileceği kaydedildi.

Bu yılın sonuna kadar Ukrayna'dan sığınma taleplerinin 300 bine ulaşabileceği ve federal hükümetin, kanton idarelerine daha fazla sığınma başvurusuna hazırlık yapma talimatı verdiği belirtildi.

11 Mart'taki bakanlar kurulu toplantısında, Ukrayna'da savaştan kaçarak ülkeye sığınanlara "S statüsü" adlı özel oturum izni verilmesi kararının onaylandığı bildirildi.

YABANCI UYRUKLULARA DA STATÜ VERİLECEK

Özel statünün, savaş nedeniyle ülkelerini terk eden Ukrayna vatandaşlarının yanı sıra Ukrayna'da oturum izni olup savaştan kaçan yabancı uyruklulara da sağlanacağı kaydedildi.

Statüyü alan kişilere kalacak yer, tıbbi yardım, eğitim yardımı, çalışma imkanı ve aylık 1500 İsviçre frangı nakit yardımı yapılacağı vurgulandı.

İLK KEZ UKRAYNALILARA UYGULANACAK

İsviçre'de S statüsü, 1991-2001'de Balkanlar'da yaşanan Yugoslav savaşları sırasında ülkeye sığınmak isteyen sivillerin kabulünü kolaylaştırmak için 1999'da devreye sokuldu.

Yasalaşmasından kısa süre sonra savaş sonlandığı için S statüsü şimdiye kadar İsviçre'de pratiğe geçmedi. Bu nedenle özel statü ilk kez Ukrayna'dan ülkeye sığınanlar için uygulanacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN