Karadeniz’deki drone krizinde ikinci perde: ABD ve Rusya enkazı bulmak için yarışıyor

Karadeniz’deki drone krizinde ikinci perde: ABD ve Rusya enkazı bulmak için yarışıyor

Rusya’nın Ukrayna işgali ikinci yılında tüm hızıyla devam ederken, iki süper güç arasında ilk sıcak temas gerçekleşti. Rusya’ya ait bir savaş uçağının ABD’nin insansız hava aracını düşürmesinin ardından kriz derinleşiyor. İki ülke, Karadeniz’e düşen hava aracının enkazını bulmak için yarışıyor.

Ukrayna işgalinin başlangıcından bu yana süper güçler arasındaki ilk sıcak temas, 14 Mart’ta gerçekleşti. Romanya'dan havalanan ABD’ye ait MQ-9 Reaper, Kırım açıklarında Rusya'ya ait iki Su-27 jetiyle takip edilmeye başlandı. Neredeyse bir saat süren takibin ardından, Rus jetleri MQ-9 Reaper'ın üstüne yakıt boşaltıp pervanesine çarparak hava aracını Karadeniz'e düşürdü.

Dünya genelinde korkulara neden olan olaydan sonra enkaza ne olacağına dair iddialar ortaya atılmaya başlandı.

RUSYA VE ABD ENKAZIN PEŞİNDE

Devlet televizyonuna konuşan Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolai Patruşev Moskova'nın uçağı bulmaya çalıştığını doğrulayarak "Çıkarıp çıkaramayacağımızı bilmiyorum ama bunun yapılması gerekiyor" dedi ve ABD’ye ait insansız hava aracının Karadeniz'deki varlığının Pentagon'un savaşta Ukrayna'yı desteklediğinin “teyidi” olduğunu ortaya koydu. Patruşev, "ABD’liler her zaman çatışmalara dahil olmadıklarını söylüyorlar. Bu da onların doğrudan bu faaliyetlere, savaşa katıldıklarının bir başka teyidi" dedi.

Öte yandan, Pentagon, MQ-9 Reaper'ı düşürmeden önce istihbarat konusunda sızıntı olmaması için araçtaki elektronik verilerin silindiğini açıkladı. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, insansız hava aracını aradıklarını bildirirken, Rusya'nın kendilerinden önce bulması durumunda “yararlı istihbarat elde etme kabiliyetlerinin büyük ölçüde azalacağını” belirtti.

‘ENKAZ ABD’NİN MÜLKÜ’

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Rus jetlerinin kasıtlı bir şekilde MQ-9 Reaper'ı taciz ettiğini vurgulayarak insansız hava aracının deniz yüzeyine çarpmasıyla muhtemelen parçalandığını ve Karadeniz'in yaklaşık 1500 metre dibine düştüğü için de enkazına ulaşılmasının zor olacağını ekledi. Milley, "Bölgede gemimiz yok. Ancak bölgede çok sayıda müttefikimiz ve dostumuz var. Enkaza ulaşma operasyonlarımızı yürüteceğiz. Enkaz ABD'nin mülkü" ifadelerinde bulundu.

Türkiye, Ukrayna işgali başladıktan sonra Karadeniz'e savaş gemisi geçişlerini boğazları kapattı. ABD, muhtemel bir arama operasyonunu NATO üyesi Romanya'nın gemileriyle gerçekleştirebilir, ancak Rusya’nın bölgede gemilerinin bulunması nedeniyle, enkaz çalışmalarında avantajlı durumda.

ABD BASINI ‘RUSYA ULAŞTI’ DİYOR

Dünyanın gözünü Karadeniz'e çevirmesiyle, dünya basını da krize geniş yer verdi. Fransa merkezli haber ajansı AFP, Rusya'nın Karadeniz'deki ABD drone enkazını bulmak için yarıştığını bildirdi.

ABD merkezli CNN ise, Rusya’nın kaza alanına ulaştığını duyurdu. Medya kuruluşuna konuşan ABD'li yetkililer, MQ-9'un Kırım'ın 110 kilometre güney batısına düştüğünü söyledi. Rusların kaza bölgesinde herhangi bir enkaz parçası bulup bulmadığı ise henüz bilinmiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN