Katliamın yirminci günü: İsrail kara harekatında ısrarcı, Gazze'de yakıt tükeniyor

Katliamın yirminci günü: İsrail kara harekatında ısrarcı, Gazze'de yakıt tükeniyor

İsrail-Filistin savaşının yirminci gününe girerken, İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze Şeridi'nde kara operasyonuna hazır olduklarını ve zamanlamasına savaş kabinesinin karar verdiğini söyledi. BM Filistinli Mülteciler Ajansı ise Gazze’de yakıtın tükenme noktasında olduğunu açıklayarak, ateşkes çağrısını yineledi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze'de can kaybının 7 bin 28'e yükseldiğini açıkladı.

Hamas'ın, yıllardır Filistin halkına zulmeden İsrail'e saldırısıyla başlayan İsrail-Filistin savaşında yirminci güne girildi. İsrail, Gazze Şeridi'ne saldırılarını artırırken, gece saatlerinde bir gazetecinin daha hayatını kaybettiği saldırılar nedeniyle Gazze'de yaşam mücadelesi giderek zorlaşıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'nde kara operasyonuna da hazırlandıklarını belirterek, operasyonun zamanlamasına savaş kabinesi tarafından oy birliğiyle karar verildiğini söyledi. Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler Ajansı ise Gazze’de yakıtın tamemen tükenme noktasında olduğunu söyledi.

1-010.jpg

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de insani hukukun "açık" ihlallerini gördüklerini ifade etti ve endişelerini dile getirdi. Guterres, sivillerin "canlı kalkan" olarak kullanılmasını kınarken, güney Gazze'nin tahliye emrinden sonra bombalanmasını da kınadı.

Guterres'in açıklamalarının ardından İsrailli diplomatlar, Guterres'e istifa çağrısı yaptı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı da, İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısının son 24 saatte 481 artarak 2 bin 913'ü çocuk 7 bin 28'e yükseldiğini açıkladı.

1-009.jpg

Savaşın 20. gününde dakika dakika yaşananlar şu şekilde:

17.40: BM Genel Kurul Başkanı, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını kınayarak, kendi kendini savunma hakkının "ayrım gözetmeksizin ve orantısız intikam alma" hakkını doğurmadığını söyledi.

14:56: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında 101 sağlık çalışanı hayatını kaybetti, 57 sağlık kurumu hedef alındı, 12 hastane ve 32 sağlık merkezi hizmet dışı kaldı.

14.11: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 481 artarak 2 bin 913'ü çocuk 7 bin 28'e yükseldi.

13.18: İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Hamas'ın elinde 224 İsrailli esirin bulunduğunu açıkladı.

12.57: İsrail Savunma Bakanlığının, abluka altındaki Gazze Şeridi çevresindeki kasabalar ve Lübnan sınırındaki bölgelerdeki vatandaşların tahliyesini, yıl sonuna kadar uzatmayı planladığı bildirildi.

12.44: İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine yönelik düzenlediği topçu atışı, büyük bir yangına yol açtı.

12.36: Filistin İskan Bakanlığı: İsrail, 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırılarda yaklaşık 200 bin konutu tamamen veya kısmen yıktı.

12.13: İran, ABD Başkanı Joe Biden'ın, bölgedeki ABD askerlerine yönelik saldırılarla ilgili İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'e uyarı mesajı gönderdiğine dair açıklamasının doğru olmadığını savundu.

12.03: İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tubas kentinde 8 Filistinliyi yaraladı.

12.00: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa Fransuva ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalar ve bölgede giderek ağırlaşan insan hakları ihlalleri ele alındı. Erdoğan, İsrail'in gösterdiği orantısız güç için, "İnsanlık adına utanç verici" olduğunu söylerken, "Tüm devletlerin bu insanlık dramına karşı ses yükseltmesi gerektiğini" ifade etti

11.54: İsrail'in eski BM Daimi Temsilcisi Dan Gillerman, dünyanın Filistin halkı için duyduğu endişenin kendisini şaşırttığını belirterek, Filistin halkını, "korkunç, insanlık dışı hayvanlar" olarak niteledi.

11.38: Fransa, İsrail-Filistin çatışmaları nedeniyle insani krizin feci boyutlara ulaştığı Gazze için hastane gemisi gönderdi. İlk etapta hastanelere tıbbi malzeme desteği sağlayacak gemi, ikinci etapta acil servis gibi faaliyet gösterecek.

11.05: Lübnan-İsrail sınırındaki çatışmalarda 2 Hizbullah mensubunun öldüğü bildirildi.

11.01: Yahudi yerleşimciler, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde 3 Filistinliyi yaraladı.

10.54: İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi’ne son 24 saatte 250 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.

10.18: ABD Temsilciler Meclisi Başkanlığına seçilen Mike Johnson'ın ilk günündeki ilk icraatı, İsrail'e desteğin beyan edildiği karar tasarısını oylamaya sunmak oldu.

10.14: İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne düzenlemesi beklenen kara harekatı kapsamında Filistinli direniş gruplarının tünellerine girmek için sinir gazı ve kimyasal silah kullanacağı öne sürüldü.

10.03: İsrail’in gece saatlerinde Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus şehrinde bir eve düzenlediği hava saldırısında 13 kişi hayatını kaybetti.

09.33: ABD Başkanı Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Gazze'de sivillerin korunmasının önemine dikkat çekti.

09.32: Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları,Gazze'deki el-Bureyc Mülteci Kampı'nda bir İsrail helikopterini SAM-7 füzesiyle vurduklarını açıkladı.

09.04: İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail'in Gazze'ye saldırılarılarının endişe verici boyutlara ulaştığını ve kontrolün her an tüm tarafların elinden çıkma ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

08.55: İsrail ordusu, gece abluka altındaki Gazze Şeridi’nin kuzeyine tanklarla "nokta operasyonu" düzenledikten sonra askerlerinin İsrail topraklarına geri döndüğünü bildirdi.

08.51: İsrail güçleri, Batı Şeria ve Kudüs'ün çeşitli bölgelerine düzenlediği baskınlarda 20 Filistinliyi gözaltına aldı.

07.18: Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, uluslararası toplumun Orta Doğu'da devam eden çatışmaları durdurması gerektiğini belirterek, "Bu artık bir savaş değil, sadece bir soykırım" dedi.

07.16: İsrail ordusu ile Filistinli gruplar arasında çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana ölen İsrail askeri sayısı 309 oldu. İsrail ordusu, konuya ilişkin açıklamasında, Golani Tugayı'nda görev yapan Başçavuş Zev Dado Zal'ın öldüğünü duyurdu.

04.38: İsrail savaş uçaklarının, Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği hava saldırıları sonucunda büyük yıkımın yanı sıra ölü ve yaralıların olduğu bildirildi.

02.54: İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'ne yönelik hava bombardımanında, bir gazeteci daha hayatını kaybetti.

02.43: İsrail ordusu, 7 Ekim'den bu yana ilk kez Lübnan'ın güneyinde bir bölgeden İsrail'e yönelik "karadan havaya" fırlatılan bir füzeyi düşürdüğünü duyurdu.

01.35: Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, İsrail'in Gazze'ye su, gıda ve yakıt girişini engellemesinden bu yana bölgeye normal zamanda gönderilen gıdanın yalnızca yüzde 2'sinin girdiğini belirterek, İsrail'in açlığı bir silah olarak kullandığını vurguladı.

00.55: Hollanda’da Temsilciler Meclisinde "Nehirden denize kadar, Filistin özgür olacak" ifadesi "belirli bir çağrışım" içerdiği gerekçesi ile yasaklandı.

00.27: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), ABD ve Rusya'nın İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin sundukları iki ayrı karar tasarısı karşılıklı olarak veto edildi.

00.02: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Kara harekatına hazırlanıyoruz. Ne zaman ve nasıl olacağına ilişkin herhangi bir detay vermeyeceğim. Hesaba kattığımız değerlendirmelere ilişkin de detay vermeyeceğim" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN