Kazakistan: Petrol sevkiyatı için Rusya dışında güzergahlar araştırıyoruz

Kazakistan: Petrol sevkiyatı için Rusya dışında güzergahlar araştırıyoruz

Kazakistan Enerji Bakanlığı, Karadeniz'de meydana gelen şiddetli fırtına nedeniyle ülkenin petrol ihracatının yaklaşık yüzde 80'inin taşındığı Hazar Boru Hattı Konsorsiyumu'nun Novorossiysk Deniz Terminali'nde meydana gelen kaza sonrasında, sevkiyat için alternatif güzergahlar araştırdıklarını açıkladı. Kazakistan'ın bu arayışı uzmanlar tarafından, Karadeniz'deki fırtınayı bahane edip Rusya üzerinden petrol sevkiyatını durdurmak istediği yorumlarına neden oldu.

Kazakistan Enerji Bakanlığı, Karadeniz'de yaşanan fırtına nedeniyle Hazar Boru Hattı Konsorsiyumu'nun Novorossiysk Deniz Terminali'nde meydana gelen kaza sonrasında, sevkiyat için alternatif güzergahlar araştırdıklarını duyurdu.

Uzmanlar, Kazakistan'ın bu arayışını, Karadeniz'deki fırtınayı bahane edip Rusya üzerinden petrol sevkiyatını durdurmak istediği şeklinde yorumladı.

Ukrayna'da yaşananlar nedeniyle pek çok ülke Rusya'ya çeşitli yaptırımlar uygulamıştı. Uzmanlar, Kazakistan'ın da bu arayışla beraber Rusya'ya yaptırım uygulayacağı görüşünü savundu.

Kazakistan Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Karadeniz kıyısındaki Novorossiysk'te rüzgar hızının saniyede 35 metreye ulaştığı kuvvetli bir fırtına nedeniyle konsorsiyumun söz konusu kentte yer alan terminalindeki tankerlerin hasar gördüğü hatırlatıldı.

Bunun sonucunda terminalin geçici olarak onarım ve temizlik çalışmalarına kapatıldığı kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kazakistan Enerji Bakanlığı, alternatif güzergahlar üzerinden petrol ihracatını artırma olasılığını araştırıyor ve aynı anda Hazar Boru Hattı Konsorsiyumu ile de terminalin yeniden işleyişe açılmasının zamanlaması konusunda istişareler yürütüyor."

Hazar Boru Hattı, burada pompalanan toplam petrolün yaklaşık yüzde 80'ini oluşturan Kazakistan petrolünün ana ihracat rotası olarak biliniyor.

Söz konusu boru hattından, günde, Kazakistan’daki petrol sahalarından çıkarılan ve CPC, Chevron, Exxon Mobil, Eni ve Shell gibi şirketler tarafından üretilen yaklaşık 1,2 milyon varil petrol taşınıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN