Kazakistan, Putin’den kaçan Ruslardan ‘bıktı’: Süresiz kalmak yasaklanıyor

Kazakistan, Putin’den kaçan Ruslardan ‘bıktı’: Süresiz kalmak yasaklanıyor

Rusya’nın Ukrayna işgalinin ardından ilan edilen seferberlikten ve Rusya lideri Vladimir Putin’in muhaliflere karşı sert yönetiminden kaçan Rusların ilk rotalarından biri olan Kazakistan’dan sürpriz bir hamle geldi.

Kazakistan, bu hafta yayınlanan bir karara göre artık Rus vatandaşlarının üç ayda bir vize işlemleri yaparak ülkede süresiz olarak kalmasına izin vermeyecek.

Astana hükümeti, Rusların ve Sovyet sonrası bir blok olan Avrasya Ekonomik Birliği'nin diğer üyelerinin vatandaşlarının, izin verilen üç aylık kalış süresinin ardından en az 90 gün boyunca ülkeyi terk etmelerini gerektiren uygulamaya 26 Ocak'tan itibaren izin vermeyecek. Reformu öneren İçişleri Bakanlığı, bunun devlete göç üzerinde daha fazla kontrol sağlayacağını söyledi.

ON BİNLERCE RUS KAZAKİSTAN’DA

Neredeyse bir yıldır Ukrayna’yı işgal eden Rusya, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez seferberlik başlattığında, çoğu genç ve orta yaşlı erkeklerden oluşan on binlerce Rus, geçen yıl Kazakistan'a taşındı. Rusya’nın komşusu olan Kazakistan’da Rusçanın yaygın olarak konuşulması ve ülkede süresiz kalabilme durumu Kazakistan’ı Ruslar arasında popüler bir rota haline getirmişti.

‘ENFLASYON KAYNAĞI’

Ancak Kazakistan'daki yetkililer, Rus akınıyla başa çıkmakta zorlandı. Yetkililer, alışılmadık sayıya ulaşan girişlerin, geçen yıl yüzde 20'den fazla artarak 1990'lardan bu yana en yüksek seviyeye çıkan enflasyona katkıda bulunduğunu söylüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN