Kenyalı vekillerden Haiti’ye polis gönderilmesine onay

Kenyalı vekillerden Haiti’ye polis gönderilmesine onay

Son yıllarda şiddet olaylarıyla çalkalanan Haiti’ye polis gücü gönderilmesine ilişkin tasarıyı görüşen Kenya Meclisi’nin plana onay verdiği bildirildi. Kenya’da muhalefetin karşı çıktığı karara göre bin polis memuru Haiti'ye gidecek.

Yerel basındaki habere göre, Kenya Meclisi, Haiti'ye güvenlik gücü gönderilmesine ilişkin karar tasarısını görüştü. Haiti'de yaşanan şiddet olayları nedeniyle Kenyalı polislerin bu ülkede görevlendirilmesi için hükümetin talebiyle İdare İç ve Güvenlik Komitesi tarafından sunulan öneri, Kenya Meclisi tarafından onaylandı.

Karara itiraz eden muhalefet partisi milletvekilleri, tasarının Meclis tarafından onaylanmasının anayasaya aykırı olduğunu savundu. Muhalefet milletvekillerinden Rozzah Buya, "Kenyalılar ölürken, korunmaya ve polis memurlarının hizmetine muhtaçken 1000 polis memurunu Haiti'ye göndermenin manası nedir?" ifadesini kullandı.

‘MASRAFLARI BM KARŞILAYACAK’

Meclis İdare İç ve Güvenlik Komitesi Başkanı Gabriel Tongoya ise Kenya polisinin Haiti'deki tüm masraflarının Birleşmiş Milletler (BM) tarafından karşılanacağı bilgisini paylaştı. Burundi, Çad ve Senegal, çok uluslu misyon kapsamında Haiti'ye asker gönderme sözü veren Afrika ülkeleri arasında yer alıyor.

Kenya İçişleri Bakanı Kithure Kindiki, Haiti'ye asker gönderilmesine ilişkin 10 Kasım'da yaptığı açıklamada, Kenya polisinin, finansman konusunda yeterli destek ve eğitim almadığı müddetçe Haiti'ye gönderilmeyeceğini açıklamıştı.

HAİTİ'DE NE OLUYOR?

Haiti'deki toplumsal huzursuzluk, Temmuz 2021'deki Devlet Başkanı Jovenel Moise suikastı, aynı yıl ağustosta 2 bin 200'den fazla kişinin ölümüne ve on binlerce evin yıkılmasına yol açan 7,2 büyüklüğündeki deprem, enflasyon, kolera vakaları, kaçırma olayları ve şiddetin artmasıyla son yıllarda önemli ölçüde derinleşti.

Ülkede silahlı grupların çatışmaları nedeniyle Nisan 2022'den bu yana yüzlerce kişi yaşamını yitirdi. Enflasyonun son yılların en yüksek seviyesine ulaştığı ülkede, nüfusun yüzde 40'ı gıda yardımlarına bağımlıyken, kronik hale gelen çete çatışmaları da yüzlerce kişinin ölümüne ve binlercesinin yerinden edilmesine yol açtı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN