Kışkırtma gösterisinin faili her şeyi itiraf etti: Kur'an provokasyonunda tüm yollar Putin’e çıkıyor

Kışkırtma gösterisinin faili her şeyi itiraf etti: Kur'an provokasyonunda tüm yollar Putin’e çıkıyor

Russia Today eski çalışanı Chang Frick, İsveç'in NATO üyeliğini sabote etmek amacıyla Moskova tarafından düzenlendiği iddia edilen Kuran'ı Kerim yakma provokasyonu için para ödediğini doğrularken, Kuran'ı Kerim yakma fikrinin kendisine ait olmadığını ileri sürmüştü. Ancak eylemde Kuran'ı Kerim'i yakan aşırı sağcı Paludan, bu fikrin Frick'e ait olduğunu söyledi.

SELMAN CÖMERT

21 Ocak'ta Danimarka'nın aşırı sağcı Stram Kurs partisinin lideri Rasmus Paludan, Stockholm'deki Türk büyükelçiliği önünde İslam'ı kınayan bir konuşma yaptı ve ardından Kuran'ı yaktı. Provokatif protesto İslam dünyasında lanetlenirken, Türkiye ile İsveç arasındaki ilişkilerin gerilmesine yol açtı. İsveç makamları mitinge onay verirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine verdiği desteği çekeceğini söyledi. İsveç medyası, RT ve yan kuruluşu Ruptly için bağımsız olarak çalışan Frick'i kullanarak Kuran'ın yakılmasının arkasında Moskova'nın olduğunu öne sürüyor.

Moskova tarafından hazırlandığı düşünülen provokatif eylemin zamanlaması, İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson'ın protesto duyurusunun ardından iptal edilen Türkiye ziyaretinden kısa bir süre önce olması nedeniyle söz konusu iddiaları güçlendiriyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova daha önce İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının Avrupa'da barış için "olumsuz sonuçlara" yol açabileceğini söylemişti. İskandinav ülkeleri, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında ABD liderliğindeki ittifaka üyelik için başvurdu ve onayını almak için Ankara ile aylardır müzakere ediyorlardı. Moskova'nın ekmeğine yağ süren bu eylemin sonucunda Ankara, İsveç'in NATO üyeliğine verilen desteğini çekeceğini açıkladı.

"PROVOKATİF EYLEM 'RUS ÖZEL SERVİSLERİNİN' OPERASYONUDUR"

Ukrayna-NATO iş birliği çerçevesinde faaliyet gösteren Savunma Reformları Merkezi başkanı Oleksandr Danyliuk, "Stockholm'deki Türk büyükelçiliği yakınındaki Kuran yakma eylemi, Rus özel servislerinin Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın ulusal çıkarlarına ve genel olarak NATO bloğuna yönelik bir operasyonudur. Rusya Federasyonu'nun bu tür eylemleri cevapsız kalmamalıdır" dedi.

İsveç'te din düşmanlığının Rusya tarafından kışkırtıldığını belirten Danyliuk, "Bu bizi KGB'nin Batı Avrupa'daki Yahudi mezarlıklarını tahrip ettiği, resim yaptığı zamanlara geri götürüyor" dedi.

Provokasyon için gerekli paranın Chang Frick tarafından sağlandığını hatırlatan Danyliuk, "Frick, birkaç yıldır Kremlin'in anlatılarını destekliyor ve muhtemelen bir Rus nüfuz ajanı" olduğunu söyledi.

whatsapp-image-2023-01-25-at-22-13-59.jpeg
Provokasyonun azmettiricisi Frick’in Putin hayranı olduğu biliniyor

FRICK: PROTESTO İÇİN PARA ÖDEDİM, KURAN'I YAKMA FİKRİ BENİM DEĞİLDİ
PALUDAN: KURAN'I YAKMA FİKRİ FRICK'E AİT

Letonya merkezli haber kuruluşu The Insider, İsveç'in NATO üyeliğini sabote etmek amacıyla Moskova tarafından düzenlendiği iddia edilen Kuran yakma provokasyonu için Russia Today eski çalışanı Chang Frick'in para ödediğini doğruladığını yazdı. İsrail merkezli i24News'de yer alan bir habere göre, gösteride boy gösteren Paludan, protesto sırasında Kuran'ı yakma fikrinin Frick'e ait olduğunu söyledi.

The Insider'a konuşan Frick, 'protesto' düzenleme izni için para ödediğini doğruladı, ancak kimseden dini metni yakmasını istemediğini de sözlerine ekledi. Russia Today eski çalışanı Frick, "Böyle bir niyetim yoktu, benim fikrim değildi" dedi.

RT ve Rusya ile bağları sorulduğunda Frick, kanalla 2014'ten beri çalışmadığını ve Kırım'ın ilhakından bu yana Rusya'nın tutumunu desteklemediğini söyledi. Gazeteci şu anda Ukraynalı mültecilere yardım ediyor, bağış topluyor ve Ukraynalılarla çalışıyor.

Frick, “[RT direktörü] Simonyan bu protestodan sonra beni arasa, Türkiye'deki seçimlerden sonra İsveç'in NATO'ya kabul edileceğini söylerdim. Türkiye'nin birçok sorunu var; enflasyon, yoksulluk. Tüm bunları dikkati dağıtmak için kullanıyorlar" dedi.

Frick, 'protestonun' İslam dünyasına yönelik olmadığını, PKK'ya destek amacıyla yapıldığını iddia etti.

21 Ocak'ta Danimarka'da aşırı sağcı Stram Kurs partisinin lideri Rasmus Paludan, Stockholm'deki Türk büyükelçiliği önünde İslam'ı kınayan bir konuşma yaptı ve ardından Kuran'ı yaktı. Provokatif protesto İslam dünyasında lanetlenirken, Türkiye ile İsveç arasındaki ilişkilerin gerilmesine yol açtı. İsveç makamları mitinge onay verirken, Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine verdiği desteği çekeceğini söyledi.

İsveç merkezli SVT daha önce Chang Frick'in protesto izni için 320 kron (yaklaşık 600 TL) ödediğini ve bununla ilgili tüm masrafları karşılamayı garanti ettiğini bildirmişti. Frick, başlangıçta Paludan'ın protesto eylemi için ödeme yaptığını iddia etti, ancak paranın İsveç milliyetçi web sitesi Exakt24'ün bir çalışanı aracılığıyla havale edilmesini ayarladığını iddia etti. Exakt24 ise, "Kuran'ı yakabilecek biriyle temasa geçmesini isteyen" kişinin Frick olduğunu söyledi.

FRİCK, BAŞLANGIÇTA PALUDAN'IN PROTESTO EYLEMİ İÇİN ÖDEME YAPTIĞINI İDDİA ETTİ

İsveç merkezli SVT daha önce Chang Frick'in protesto izni için 320 kron (yaklaşık 600 TL) ödediğini ve bununla ilgili tüm masrafları karşılamayı garanti ettiğini bildirmişti. Frick, başlangıçta Paludan'ın protesto eylemi için ödeme yaptığını iddia etti, ancak paranın İsveç milliyetçi web sitesi Exakt24'ün bir çalışanı aracılığıyla havale edilmesini sağladığını ileri sürdü. Exakt24 ise, "Kuran'ı yakabilecek biriyle temasa geçmesini isteyen" kişinin Frick olduğunu söyledi.

"İSVEÇLİ SAĞCI MEDYA'NIN MOSKOVA'YLA GİZLİ ANLAŞMASI VAR"

Chang Frick, 2014'te Russia Today'de çalıştığını doğruladı, ancak daha sonra kanalda yaptığı işin haber klipleri satmakla sınırlı olduğunu kaydetti. Frick birkaç kez Moskova'ya uçtu ve aynı zamanda Rus haber kanallarında çıkan haberlere birçok kez konu oldu. Frick, çalışmalarının Moskova ile koordineli olduğunu inkar etse de, "Rusya ile bazı İsveçli sağcı medya arasında küçük bir gizli anlaşma olduğunu" kabul etti.

41 yaşındaki Danimarkalı bir avukat ve aşırı sağcı Hard Line partisinin kurucusu Rasmus Paludan, daha önce çok sayıda miting düzenleyerek Kur'an-ı Kerim yakmış ve çok sayıda İslam karşıtı gösteri düzenlemişti. 2020'de bir Danimarka mahkemesi, Paludan'ı ırkçılık, karalayıcı bilgiler yayma ve tehlikeli araç kullanma dahil 14 farklı suçlamadan bir ay hapis ve iki ay denetimli serbestlik cezasına çarptırmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN