Koordinatlı vahşet

Koordinatlı vahşet

Gazze soykırımında ‘insanlık eşiğini’ çoktan aşan İsrail’in gıda yardımı bekleyen sivillere saldırısında en az 20 kişi hayatını kaybetti. İftar ve sahur için bir lokma ekmek arayan kadınlarla çocuklar iki hafta içinde üçüncü kez katledildi. ‘Ordu yardım bekleyenlerin yerini çok iyi biliyordu’ açıklaması ise vahşetin hedef gözetilerek yapıldığını ortaya koydu.

Milyonlarca Filistinliyi ‘ya bombayla ölüm ya açlıktan ölüm’ kıskacına alan İsrail, insanlık suçlarına her gün yenisini ekliyor. Çocukların açlıktan ölmeye başladığı Gazze’de yardımları engelleyen Tel Aviv, son 20 günde üçüncü kez gıda paketi için sıraya girenleri hedef aldı. Gazze’deki Kuveyt Kavşağı’nda insani yardım bekleyenlere tank ve helikopterden ateş açıldığı, saldırıda İHA’ların da kullanıldığı belirtildi. Kanlı baskında en az 20 kişi hayatını kaybetti.

‘İSRAİL ORDUSU YARDIM BEKLEYENLERİN YERİNİ ÇOK İYİ BİLİYOR’

Görgü tanıkları, insanların sığındığı bir evin top atışına tutulduğunu anlattı. Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi Genel Müdürü İsmail Sevabite “Yardım bekleyenlerin yerini çok iyi biliyorlar. Siviller kasıtlı vuruldu” iddiasını dile getirdi. Avrupa Parlamentosu Üyesi Matjaz Nemec, Gazze’de yaşananlar için “Bu, insan kalıp kalamayacağımızla ilgili bir sınav” dedi. BM Raportörü Mary Lawlor da İsrail’in ‘insan haklarına’ karşı bir savaş yürüttüğünü vurguladı.

YA AÇLIKTAN ÖLÜM YA BOMBAYLA ÖLÜM

İsrail ordusunun, açlık çemberine aldığı Gazze Şeridi’ndeki Kuveyt Kavşağı’nda insani yardım bekleyenlere saldırısında en az 20 kişinin öldüğü, 155 kişinin de yaralandığı belirtildi. Öte yandan Refah’ta bir eve düzenlenen bombardımanda da can kayıpları olduğu kaydedildi.

1603krt01a-tum.jpg

İsrail ordusu, halkı aç ve susuz bırakıp yardımların ulaşmasını engelleyerek insani felakete yol açtığı Gazze Şeridi’nde katliamlarını sürdürüyor. Havadan atılan yardımları bekleyen sivilleri hedef alan İsrail güçleri, Kuveyt Kavşağı’nda son iki haftada üçüncü kez büyük bir vahşete imza attı. Bir lokma ekmek bekleyenlere tank ve helikopterden ateş açıldı, İHA’larla saldırıldı. İnsanlık dışı olayda, 20 kişi hayatını kaybederken en az 155 kişi yaralandı. Filistin Sağlık Bakanlığı, hastanelere ulaşan yaralıların sağlık durumunun ciddiyeti nedeniyle ölü sayısının artabileceğini kaydetti.

Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi Genel Müdürü İsmail es-Sevabite “İşgalci, dünyanın burada işlenen suçların önüne geçme acizliği gölgesinde 20 gündür üst üste yardım bekleyenleri katlediyor. Ordu, o yerlerin koordinatlarını çok iyi biliyor ve kasıtlı olarak sivil vatandaşları hedef alıyor. Gazze Şeridi’ne giren yardımlar, oldukça sınırlı. İsrail, açlık politikasını sürdürmek amacıyla özellikle Gazze ve kuzey kentlerinde iki gündür ikmal ve yardım merkezlerini vuruyor” dedi. İnsanların içine sığındığı bir evin de top atışına maruz kaldığını aktaran görgü tanıkları da, binanın içindeki onlarca kişinin öldürüldüğü ve yaralandığını söyledi.

KARADAN YARDIM

Gazze’deki Sivil Savunma Birimi Sözcüsü Mahmud Basal, daha fazla can kaybı yaşanmaması için yardımların havadan yerine kara yoluyla sınır kapılarından ulaştırılması talebinde bulundu. Saldırıya tepki gösteren Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Savunucuları Özel Raportörü Mary Lawlor “İsrail’in Gazze’de yürüttüğü savaş, Hamas’a değil insan haklarına karşı. Yaşananlar, büyük bir felaket. Bu, siviller, kadınlar ve çocuklara karşı bir savaş. Uygulanan şiddet, tüm uluslararası standartlara aykırı” ifadelerini kullandı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Üyesi, Slovenyalı milletvekili Matjaz Nemec ise, şöyle konuştu:

“Bunun bir soykırım olduğunu düşünüyorum. Gazze’deki durum, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana karşılaşılan en büyük sınamalardan biri. Yaşananlar, insan kalıp kalamayacağımızla ilgili bir imtihan. 30 bin ölüden bahsediyoruz. Bu yeterli değilse AB’nin resmi politikasını değiştirmek için neyin yeterli olacağını bilmiyorum.”

GEMİ LİMANDA

Bu arada, İspanya ve ABD merkezli yardım kuruluşlarının insani yardımlarını taşıyan gemi, dün Gazze açıklarına ulaştı. İsrail’in denetiminde, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Larnaka Limanı’ndan 12 Mart’ta yola çıkan gemi, 200 tonluk gıda yardımı taşıyor. Böylece Gazze’ye ilk kez deniz yoluyla yardımlar ulaştırılmış olacak. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Güney Kıbrıs üzerinden deniz yoluyla insani yardım koridoru açılacağını 8 Mart’ta duyurmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN