Kozmonotların giysilerine ilişkin gerçek ortaya çıktı

Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) dün ulaşan Rus kozmonotların, uzay giysilerinde kullanılan renkleri bilinçli olarak Ukrayna bayrağının renklerinden seçtikleri öne sürülmüş ve bu iddia dünyanın önde gelen medya kuruluşları tarafından servis edilmişti. Söz konusu giysilerin en az sekiz yıldır kullanımda olduğu ve Ukrayna işgaliyle bir ilişkisinin bulunmadığı ortaya çıktı.

ALTUĞ YERLİSU

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş, her iki tarafın da ortaya attığı dezenformasyon haberleri beraberinde getirdi. Son olarak, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) varan Rus kozmonotların, istasyona Ukrayna bayrağı renklerinde üniformalarla girdiği iddiası dolaşıma girmiş ve dünyanın önde gelen yayın kuruluşları, ajanslardan gelen bu haberi, buna ilişkin görüntülerle birlikte servis etmişti.

Öte yandan, bazı sosyal medya kullanıcıları haberin gerçeği yansıtmadığını ve görüntülerdeki elbiselerin yıllardır kullanımda olduğunu söyleyerek, haberlerin dezenformasyon olduğunu iddia etti.

Tasarımı ve dikimi uzun süreler alan uzay giysilerinin kısa sürede üretilemeyeceğine dikkat çeken bir sosyal medya kullanıcısı, haberi dolaşıma sokan yayın kuruluşlarına tepki gösterdi.

“THE TIMES NE DÜŞÜNÜYOR?”

Washington Post, New York Times, AP, BBC gibi kuruluşların da paylaştığı dezenformasyon haberlerde, kozmonotların işgale karşı oldukları nedeniyle bu giysileri giydiklerini söylediklerine yorulacak ifadeleri de yer almıştı.

Haberlerde gösterilen giysilerin, Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik işgal girişiminin başlamasından çok daha önce kullanımda olduğunu söyleyen ve buna ilişkin görüntüleri ve haberleri paylaşan Twitter kullanıcısı ‘NeoPagliacci’, şunları söyledi:

The Times ne düşünüyor? Bu adamlar, savaşı protesto etmek için hükümete bağlı yüklenici bir firma tarafından 'nasıl olduysa' kabul edilen ve sonra 'nasıl olduysa' iki hafta içinde yapılıp sevk edilen ve ekipman çantalarına yerleştirilen özel bir uzay giysisi sipariş ettiler!

İşte NeoPagliacci adlı kullanıcının tweeti:

ESKİ GÖRÜNTÜLER PAYLAŞILMIŞ

Öte yandan, haberlerdeki kozmonotların sosyal medya hesaplarına girildiğinde, görüntülerin eskiye ait olduğu ve Rus medyası tarafından da paylaşıldığı görülüyor.

Örneğin, devlete bağlı Rus medyası olan Russia Today, 2014’te yayınladığı “Savaşa değil uzaya yatırım yapın” başlıklı haberde söz konusu kozmonotun aynı giysiler içindeki görüntülerine yer veriyor. Dün yayınlanan haberlerde, Rusya’nın işgalini protesto etmek için ‘seçildiği’ söylenen renklerin aslında 8 yıl önce de kozmonotlar tarafından kullanıldığı ve haberlerdeki kozmonotun da aynı kozmonot olduğu ortaya çıkıyor.

GİYİSİLER ÖNCEDEN DE KULLANILMIŞ

Yine devlete bağlı Rus medyası Sputnik de 2015’te yayınladığı “Uzaydan Görünüm: Dünya Gerçekte Böyle Görünüyor” başlıklı haberinde aynı kozmonot Oleg Artemyev’in Instagram hesabından paylaştığı görüntülere yer vermiş.

Resim altı yazısında ise, “Oleg Artemyev, Uluslararası Uzay İstasyonunda dünyanın ilk uzay limanı Baykonur'un 60. yıldönümünü kutluyor” ifadeleri yer almış.

“PARTİZAN OLMAYAN BİLİM İNSANLARI”

NeoPagliacci rumuzlu kullanıcı, yaptığı tweet zincirinde haberi dolaşıma sokan yayın kuruluşlarından birisi olan The Times’ı etiketleyerek tepki gösterdi.

“Onlar partizan değil görevdeki bilim insanları” diyen NeoPagliacci, Oleg Artemyev’in 2014’te ISS’deyken aynı giysi içindeki fotoğraflarını içeren bir blog yazısına yer vererek paylaşımını sonlandırdı.

ARTEMYEV’DEN AÇIKLAMA: UKRAYNA İLE İLGİSİ YOK

Artemyev, kıyafet tercihlerine yönelik yaptığı açıklamada, "Üniformamızda gizli işaret veya sembol aramaya gerek yok" ifadesini kullandı.

Artemyev, tulumun Ukrayna bayrağını anımsatan renklerinin, basit renkler olduğunu ve Ukrayna ile bir bağlantısı bunmadığını söyledi.

Her mürettebatın tulum renklerini uzaya gönderilmeden 6 ay önce seçtiğini ve tulumların kişiye özel dikildiğini aktaran Artemyev, “Uzayda da olsak Başkanımız ve halkımızla birlikteyiz" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN