Küba karasularında çatışma: ABD’ye kayıtlı teknede 4 kişi öldü

Küba karasularında çatışma: ABD’ye kayıtlı teknede 4 kişi öldü

Küba yönetimi, ABD’ye kayıtlı bir sürat teknesinin ülkenin karasularına girdiğini ve sahil güvenlik unsurlarının müdahalesi sonucu silahlı çatışma yaşandığını duyurdu. Olayda teknedeki dört kişinin hayatını kaybettiği, altı kişinin de yaralandığı açıklandı.

Küba İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Florida’ya kayıtlı olduğu belirtilen teknenin Villa Clara eyaletindeki Cayo Falcones açıklarında tespit edildiği bildirildi.

Yetkililer, tekneden sahil güvenlik gemisine ateş açıldığını, çıkan çatışmada bir Kübalı subayın yaralandığını aktardı. Açıklamada, teknedeki bazı kişilerin sabıkalı olduğu, silah taşıdıkları ve “terörist amaçlı sızma” girişiminde bulunduklarının değerlendirildiği ifade edildi. Ölenlerin milliyetine dair ise bilgi paylaşılmadı.

WASHİNGTON TEMKİNLİ

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Karayipler’de temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, olayla ilgili ABD’nin kendi incelemesini yürüttüğünü belirterek Küba’nın açıklaması hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Rubio, teknede ABD’li bir kamu görevlisinin bulunmadığını söyledi ve “gerçeklere dayalı değerlendirme yapacaklarını” vurguladı.

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance de Beyaz Saray’ın gelişmeleri izlediğini belirtti.

FLORİDA’DA SORUŞTURMA

Küba’ya yaklaşık 160 kilometre mesafedeki Florida’da eyalet başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. Florida’dan Küba asıllı Kongre üyesi Carlos Gimenez ise sosyal medya paylaşımında olayı “katliam” olarak nitelendirdi ve ölenler arasında ABD vatandaşı olup olmadığının netleştirilmesi gerektiğini savundu.

GERİLİMLİ DÖNEMDE GELDİ

Olay, Washington ile Havana arasındaki tansiyonun yüksek seyrettiği bir dönemde yaşandı. Küba, Venezuela’dan yapılan petrol sevkiyatlarının ABD tarafından engellendiğini öne sürerken ciddi bir yakıt sıkıntısıyla karşı karşıya bulunuyor.

Küba makamları açıklamalarında, mevcut koşullara atıf yaparak karasularını koruma ve egemenliği savunma konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Olayla ilgili soruşturmalar her iki tarafta da sürüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN