Kuşatma haftalar sürmüştü: Mariupol'den tahliyeler başladı

Kuşatma haftalar sürmüştü: Mariupol'den tahliyeler başladı

Ukrayna, Mariupol'deki çelik fabrikasında kuşatılan sivillerin tahliyesine başlandığını duyurdu. Haftalarca süren kuşatmanın ardından siviller ailelerine kavuşmaya başladı.

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşta, Rus ordusunun ele geçirdiği Mariupol kentinde bulunan Azovstal Çelik Fabrikası'nda çok sayıda sivil mahsur kalmıştı. Devam eden müzakereler kapsamında Rusya'nın geçmelerine izin verdiği sivillerin tahliyelerine başlandı.

Kentten tahliye edilen sivillerden bazılarının, Ukrayna'nın en büyük çelik fabrikalarından Azovstal Çelik Fabrikası'ndan kurtarıldığı bildirildi.

Yaklaşık 9 kilometrekarelik bir alanı kaplayan fabrikası, Ukrayna'da direnişinin son kalesi haline gelmişti.

RUSYA'DAN TAHLİYE AÇIKLAMASI GELDİ

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Rusya, onlarca sivilin kendi kontrolündeki bir köye ulaştığını duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise Twitter mesajında, kalabalık bir grubun Ukrayna kontrolündeki Zaporijya kentine doğru hareket ettiğini kaydetti.

Zelenskiy, "100 kişilik ilk grup kontrolümüzdeki bölgeye hareket etti. Yarın Zaporijya'da onları karşılayacağız. Ekibimize minnettarız. BM ile birlikte, tesisteki diğer sivillerin tahliyesi için çalışılıyor" dedi.

BM DOĞRULADI

Birleşmiş Milletler (BM) de Kızılhaç ile birlikte operasyona dahil olduğunu doğruladı.

BM'den yapılan açıklamada tahliye edilen konvoyun Cumartesi günü ulaştığı belirtilse de kaç kişinin kurtarıldığı ya da kaç kişinin halen tesiste bulunduğu hakkında detay verilmedi. Detayları paylaşmanın operasyonun güvenliğini tehlikeye atacağı kaydedildi.

"BU BİR TERÖRDÜ"

Rusya kontrolündeki bölgeye getirilen sivillerden biri Reuters'a yaptığı açıklamada, "Yaşadığımız şeyi kesinlikle tahayyül edemezsiniz, bu terördü" dedi

37 yaşındaki Natalia Usmanova, "Sığınakların dayanamayacağından korktuk. Güneşi görmeyeli çok uzun zaman oldu" ifadelerini kullandı.

80'E YAKIN SİVİL TAHLİYE EDİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı 80'e yakın sivilin çelik fabrikasından tahliye edilerek Rusya kontrolündeki Bezimenne köyüne getirildiğini aktardı. Açıklamaya göre sivillere tıbbi bakım sağlandı.

Rusya medyasına göre hükümet, Ukrayna kontrolündeki bölgeleri terk etmek isteyen sivillerin BM ve Kızılhaç yetkilileriyle temasa geçtiğini kaydetti.

Reuters haber ajansının bir fotoğrafçısı, köye 50'den fazla sivilin ulaştığını aktardı.

Bölgeden, Azovstal Çelik Fabrikası'nda hala sivillerin bulunduğuna dair bilgiler de geliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN