Liderlerden BAE'deki zirvede aile fotoğrafı: İsrail Cumhurbaşkanı'nın da toplantıya katılması dikkat çekti

Liderlerden BAE'deki zirvede aile fotoğrafı: İsrail Cumhurbaşkanı'nın da toplantıya katılması dikkat çekti

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde iklim krizine karşı planların güçlendirilmesine ilişkin görüşmelerin yapılacağı 'COP28 İklim Zirvesi' başladı. Dünya liderlerinin bir araya gelerek çektirdiği aile fotoğrafında İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog dikkat çekti. İran heyeti, Herzog'un zirveye katılmasını gerekçe göstererek zirveyi terk ederken Hamas, Herzog'un zirveye davet edilmesini kınadı.

İklim krizine karşı ortaya konulan planların güçlendirilmesi ve somut adımlar atılarak hayata geçirilmesine ilişkin müzakerelerin yapılacağı Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28), Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ev sahipliğinde dün başladı. Türkiye'yi temsilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer dünya liderleri zirveye katılmak için Dubai Expo'ya geldi.

12 Aralık tarihine kadar devam edecek konferansın ana gündeminde; 2015 yılında Paris’te anlaşmaya varıldığı gibi küresel ısınmayı 1,5 derecede sabit tutma amacının canlandırılması ve hükümetlerin iklim eylemi vaatlerini daha kapsamlı hale getirecek bir anlaşmaya varılması yer alıyor.

DÜNYA LİDERLERİNDEN AİLE FOTOĞRAFI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve dünya liderleri zirve kapsamında aile fotoğrafı çekimine katıldı. Fotoğrafta İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un olması dikkat çekti.

11.jpg

İRAN HEYETİ ZİRVEYİ TERK ETTİ

Zirvede İran’ı temsilen bulunan İran Enerji Bakanı Ali Ekber Mahrabiyan, heyetiyle birlikte zirveyi terk etme kararı aldı. COP28 İklim Zirvesi’nden ayrılmalarına ilişkin açıklama yapan Ekber Mahrabiyan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un zirveye katılması nedeniyle terk etme kararı aldıklarını söyledi.

Ekber Mahrabiyan, “İran olarak Siyonist İsrail rejiminin zirvede bulunmasını iklim değişikliği sorununu ele alan toplantının hedefleri ile çeliştiğine inanıyoruz. Ve buna tepki olarak zirveyi terk etme kararı aldık” ifadelerini kullandı.

HAMAS, HERZOG'UN DAVET EDİLMESİNİ KINADI

Hamas yaptığı yazılı açıklamada, İklim Zirvesi ile eş zamanlı olarak İsrail'in Gazze Şeridi'nde sivil yerleşim yerlerine, sağlık kuruluşlarına, okullara, camilere ve kiliselere yönelik saldırılarını yeniden başlattığını belirtti.

İsrail'in Gazze'de, konferansın organizatörü olan BM'ye ait tesisleri de hedef aldığı hatırlatılan açıklamada, "BAE'de düzenlenen COP28'e katılmak üzere Siyonist varlığın Cumhurbaşkanı Herzog'a yapılan daveti kınadığımızı duyuruyoruz." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, "Dost devlet BAE'ye, ciddiyetle, ev sahibi ülke olarak konferansın niteliği ne olursa olsun, bu daveti reddetme çağrısında bulunuyoruz." ifadesi kullanıldı.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un "Gazze'deki sivillerin katledilmesinin sorumlusu ve meşrulaştırıcısı" olarak nitelendirildiği açıklamada, "Bu suçluya (Herzog), böyle bir şansı sunmanın hesabını verme sorumluluğu uluslararası topluma ve BM'ye aittir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, Herzog'a ve diğer İsrailli liderlere alan açılması yerine onları boykot etmenin siyasi ve ahlaki bir zorunluluk olduğu ifade edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN