Litvanya'dan Ukraynalı mültecilere yeni destek

Litvanya'dan Ukraynalı mültecilere yeni destek

Litvanya hükümeti, ülkede yaşayan Ukraynalı mültecileri desteklemek için 326 bin euro (353 bin dolar) tahsis edilmesini onayladı. Fonlar Litvanya Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı aracılığıyla aktarılacak.

Devam eden Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Litvanya'ya göç eden Ukraynalılara yeni bir destek geldi.

The Kyiv Independent'ta yer alan habere göre Litvanya hükümeti, ülkede yaşayan Ukraynalı mültecileri desteklemek için 326 bin euro (353 bin dolar) tahsis edilmesini onayladı. TV3 kanalına göre fonlar Litvanya Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı aracılığıyla aktarılacak.

Şubat ayı için planlanan harcamaların toplamı 304 bin euro. Bunların 160 bin euroluk kısmı kurumsal sosyal bakıma yönlendirilecek, 130 bin euroluk kısmı ise çocukların eğitim tazminatını da içeren, belediye içinde barınma düzenlemelerini kolaylaştırmayı amaçlayan tek seferlik yerleşim ödeneğine ayrılacak.

LİTVANYA 1 MİLYAR EUROYU AŞAN YARDIM SAĞLADI

Litvanya GSYİH'nın yüzde 1,5'ine eşit olan Ukrayna'ya ikili yardımla, GSYİH payı açısından dünya çapında Ukrayna'nın en büyük destekçileri arasında yer almayı sürdürüyor.

Litvanya hükümeti halihazırda 1 milyar euroyu aşan yardım sağladı. Öte yandan belediye, iş dünyası ve özellikle tabandan gelen destek girişimleri on milyonlarca euro toplayarak Litvanya halkının Ukrayna'ya askeri insansız hava araçları, insansız hava aracı karşıtı sistemler ve radar, jeneratörler, diğer insani yardım ve askeri teçhizatı teslim etmesini sağladı.

2023 yılında ülkenin Eğitim, Bilim ve Spor Bakanlığı, Ukraynalı mültecilere yapılan yardımın devamı kapsamında 350 Ukraynalı öğrencinin Litvanya'daki lisans ve yüksek lisans çalışmaları için kısmi devlet fonu alacağını duyurmuştu.

Devlet, Ukraynalılar için normal öğrenim ücretlerinin yüzde 60'ını ödeme sözü verdi, geri kalanı ise yüksek öğretim kurumları tarafından karşılanacak. Öğrencilere ayrıca temel geçim ihtiyaçları ve eğitimleri için malzeme satın almaları için aylık 300 euro hibe verilecek.

Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda, 10 Ocak'ta Ukraynalı mevkidaşı Volodimir Zelenskiy ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Litvanya'nın Rusya ile olan topyekün savaşında Ukrayna'yı desteklemeye devam ettiğini, hükümetinin 200 milyon euroluk (219 milyon dolar) uzun vadeli desteği onayladığını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN