Macaristan İran ile ticaret anlaşması imzaladı

Macaristan İran ile ticaret anlaşması imzaladı

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto dün resmi temaslarda bulunmak üzere İran'a gitti. Szijjarto, İranlı mevkidaşı Hossein Amir-Abdollahian ile görüşmesinin ardından tarım ve gıda sektörlerinde bir ticaret anlaşması imzaladı.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto dün Tahran'ı ziyaret etti, İranlı mevkidaşı Hossein Amir-Abdollahian ile görüştü ve tarım ve gıda sektörlerinde bir ticaret anlaşması imzaladı.

The Kyiv Independent'ta yer alan habere göre NATO ve AB ülkelerinin yetkilileri, insan hakları sicili, nükleer programı ve yurt dışındaki terörist ve militan gruplara verdiği destek nedeniyle dünyada en çok yaptırım uygulanan ülkelerden biri olan İran'ı nadiren ziyaret ediyor.

Szijjarto sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, "İran ile Macaristan arasında bugün imzalanan ve yürürlüğe giren işbirliği anlaşması, tarım ve gıda endüstrisi alanlarında ek ticaret fırsatları sağlıyor. Anlaşma, yüksek kaliteli Macar tarım teknolojileri ve gıda endüstrisi ürünleri için İran pazarına daha aktif giriş fırsatı açıyor" dedi.

SZİJJARTO MACAR-İRAN İŞ FORUMUNA KATILDI

Macar haber portalı Index'in haberine göre Szijjarto, ilaç, gıda, sağlık ve su yönetimi endüstrileri de dahil olmak üzere yaptırımlardan etkilenmeyen sektörleri tartışmak üzere Tahran'da bir Macar-İran İş Forumuna katıldı. Macar iş dünyasının temsilcileri de hazır bulundu.

Tahran'da konuşan Szijjarto, "Genel olarak yaptırımlar hakkında ne düşündüğümüz önemli değil" diyerek, yaptırımlar altında işbirliği kurmanın 'kolay olmadığını' ama aynı zamanda 'imkansız da olmadığını' ekledi.

Amir-Abdollahian ile düzenlediği basın toplantısında konuşan Szijjarto Macaristan'ın Ortadoğu'da çatışmaların tırmanmasını önlemek istediğini ve Tahran'ın "sorumlu davranmasını" beklediğini söyledi.

Dünyanın bir kez daha iki blok oluşumuna doğru ilerlediğini söyleyen Szijjarto, Macaristan'ın eskisi gibi arada kalmak istemediğini vurguladı. "Macaristan, Doğu-Batı işbirliğini bir tehlike veya risk olarak değil, büyük bir fırsat olarak görüyor" dedi.

İran, son dönemde Batılı güçlerle çatışan Yemen, Suriye, Irak ve Lübnan'daki militan gruplara destek sağlıyor. Tahran aynı zamanda İsrail'le savaş halinde olan Hamas'ı da destekliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN