Macron'dan Türkiye karşıtı zirve hamlesi! Fransa operasyonlardan rahatsız

Macron'dan Türkiye karşıtı zirve hamlesi! Fransa operasyonlardan rahatsız

Fransa, Türkiye’nin Irak ve Suriye’deki terör örgütlerine yönelik şekilde düzenlediği hava operasyonları sebebi ile Ürdün’de bölgedeki ülkelerinin de katılımıyla yıl sonundan önce zirve düzenlemek istediği bildirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile yaptığı telefon görüşmesi sebebi ile Elysee Sarayı'ndan bir açıklama gerçekleşti. Yapılan açıklamada iki liderin Türkiye’nin Irak ve Suriye’ye, İran’ın Irak’taki hava operasyonlarının ardından bölgede 'gerginliğin artmasıyla ilgili endişeleri paylaştığı' aktarıldı.

Yazılı metinde, iki liderin Ürdün’ün de katılımı ile bölgenin önde gelen liderleriyle beraber Amman'da sene sonundan önce bir toplantı düzenlenmesi konusunda anlaşmaya vardığı söylenirken zirveye hangi ülkelerin katılacağı konusu hakkında da bilgi verilirken Macron’un Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’yi gelecek yıl başında Paris’e davet ettiği bildirildi.

"TÜRKİYE OLMADAN OLMAZ"

Euro News'in haberine göre; Türkiye'nin de Amman'da düzenlenmesi beklenen bu bölgesel toplantıya daha önce olduğu gibi yine aynı şekilde katılması bekleniyor.

Geçtiğimiz sene ağustos ayında gerçekleşen aynı formattaki bölgesel toplantıya Türkiye'nin bakan düzeyinde katıldığını söyleyen bir büyükelçilik yetkilisi, "Türkiye olmadan bu tür bölgesel bir toplantı düzenlemenin ölü doğmuş anlamına gelebileceği" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin olması muhtemel toplantıya katılması ile ilgili açıklamanın Ankara'da Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılacağını hatırlatan aynı yetkili, Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğüne gösterdiği önemin her fırsatta dile getirildiğini söyleyerek, "Bağdat'ın egemenliği ve toprak bütünlüğü için en büyük tehdidin terör örgütü PKK tarafından geldiğini" ifade etti.

Aynı yetkili Macron’un son olarak Bağdat, Erbil ve Musul'a yaptığı ziyaret sırasında PKK'nın Irak'ın toprak bütünlüğüne ve istikrarına yönelik tehdit oluşturmasının Iraklı yektililer tarafından Fransa Cumhurbaşkanı'na aktarıldığını hatırlattı.

ÇAVUŞOĞLU VE COLONNA GÖRÜŞMESİNDEN NELER KONUŞULDU

Dişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile geçtiğimiz gün telefon görüşmesi yaptı. Gerçekleştirilen bu görüşmede Irak ve Suriye’deki gelişmelerin öncelikle gündeme geldiği tahmin ediliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 Kasım’da İstanbul’da meydana gelen terör saldırısında sonra Türkiye’nin Suriye’ye kara operasyonu düzenleyebileceğini bildirmişti.

Türkiye dışında İran, son dönemde Irak’ın kuzeyinde kampları bulunan İranlı Kürt muhalif örgütlere hava saldırılarını yoğunlaştırmıştı.

Fransa, Irak ve Suriye’de Türkiye’nin PKK ve YPG hedeflerini bombalamasının IŞİD’e karşı verilen mücadeleyi zayıflatacağını iddia ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN