Meksika’dan ABD’ye kaçan Türklerin sayısında rekor artış: 1 yılda 3 katına çıktı

Meksika’dan ABD’ye kaçan Türklerin sayısında rekor artış: 1 yılda 3 katına çıktı

Son yıllarda yurt dışına yerleşmek Türkler arasında trend haline gelirken, vatandaşların izledikleri bazı rotalar dikkat çekiyor. Yeni yayınlanan verilere göre, bu rotalardan biri olan Meksika’dan ABD’ye geçişlerde rekor kırılıyor. 2021’de 7 bin Türk’ün kaçak yollardan ABD’ye geçtiği bildirilirken, geçtiğimiz yıl bu rakam 3 katına çıktı.

Türk vatandaşlarına uygulanan kısıtlamalara rağmen bu Meksika üzerinden ABD’ye yasa dışı yollardan geçenlerin sayısında rekor seviyede artış görülüyor. 2021’de Meksika’dan ABD’ye 7 bin Türk vatandaşı geçerken bu sayı 2022’de 22 bine ulaştı.

İNSANLAR KAÇAK YOLLARA ‘MECBUR KALIYOR’

Hayatlarını yurtdışında sürdürmeyi düşünen Türk vatandaşlarının sayısı son yıllarda bir hayli artıyor. Avrupa ülkelerinin yanında ABD ve Kanada en çok tercih edilen veya yerleşme planları yapılan yerler arasında başı çekiyor. Ancak son yıllarda ABD ve Schengen vizelerinde red oranları yükseldi. Dolayısıyla binlerce vatandaş kaçak yollar aramaya başladı. Yasa dışı yollardan biri olan Meksika üzerinden ABD’ye gidiş dikkat çekiyor.

Meksika'ya seyahat edecek Türkler havayoluyla giriş yapmak kaydıyla kolayca online vize alabiliyor. Ancak son dönemde hayata geçirilen kısıtlamalarla, vizesi bulunmasına rağmen Meksika’ya alınmayan Türk vatandaşları var.

VERİLER KATLANIYOR

ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza Teşkilatı'nın (CBP) yayınladığı verilere göre, ülkeye giren yasa dışı göçmenler arasında Türk vatandaşlarının sayısı artıyor. Meksika üzerinden ABD'ye geçen Türklerin sayısı 2021 yılında 6 bin 945 iken 2022’de 21 bin 968’e kadar yükseldi.

CBP verilerine göre 2019’da Ekim-Aralık aylarını kapsayan 3 aylık dönemde 636 Türk vatandaşı ABD’ye kaçak yollardan girdi. Bu sayı 2020’nin tamamında 4 bin 447 kişiydi. Düzensiz Türk göçmenlerin sayısı 2021’de 6 bin 945’e çıktı. Resmi rakamlara göre 2022’nin tamamında ise bu sayı 21 bin 698 oldu.

ABD’ye 2022 yılında 3 milyon 58 bin kişi kaçak yollarla girdi. Buna göre 2022’de ABD’ye kaçak yolla geçen her bin kişiden 7’si Türk vatandaşı olarak kayıtlara geçti. 2021’in tamamında ise bu sayı 2 milyon 275 bin 932’ydi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN